Πολιτική|15.09.2021 09:00

Σταν Γκρίνμπεργκ: Ο… Ρόμπερτ Ντε Νίρο μετά τους Κλίντον, Μπλερ, Γιάννα Αγγελοπούλου, τώρα παλιός γνώριμος του Μητσοτάκη

Newsroom

Πρόσφατα το όνομά του Σταν Γκρίνμπεργκ βρέθηκε στη λίστα με τα ονόματα κάτω από εκείνο του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη που ταξίδεψαν μαζί για τη Θεσσαλονίκη. Οι «περίεργοι» ρώτησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κι εκείνος ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ότι πρόκειται για φίλο του πρωθυπουργού. Και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με ανακοίνωσή του να… μας διαφωτίσει (εμάς τους αδαείς…) ακροθιγώς για το ποιος περίπου είναι ο κύριος Σταν Γκρίνμπεργκ…

Η ανακοίνωση έγραφε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επειδή είναι απλά «φίλος του από παλιά» και μάλιστα «δεν πληρώνεται από πουθενά» αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν «ήρωα» ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του, δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες».

Αυτά ρωτάει ο ΣΥΡΙΖΑ κι απάντηση δεν παίρνει και εμείς βαλθήκαμε να βρούμε λεπτομέρειες για τον βίο και την πολιτεία του κυρίου Σταν Γκρίνμπεργκ. 

Σίγουρα δεν πήγε για μπουγάτσα...

Ο Σταν Γκρίνσμπεργκ θεωρείται ο Γκουρού των δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ/ copyright: YouToube

Ο «παλιός γνώριμος» λοιπόν του κυρίου Μητσοτάκη, δεν βρέθηκε για μια βόλτα με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να φάει μπουγάτσα με τυρί ή να δειπνήσουν στην Μαύρη Θάλασσα… Ο Σταν Γκρίνμπεργκ βρίσκεται από καιρού εις καιρόν στην Αθήνα και αν μη τι άλλο ασκεί αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να συμβουλεύει πρωθυπουργούς και υποψήφιους πρωθυπουργούς για το πώς να χτίσουν ένα πιο… νικηφόρο προφίλ.
Ο κύριος Γκρίνμπεργκ ήταν σύμβουλος της κυρίας Γιάννας Αγγελόπουλου-Δασκαλάκη, όταν εκείνη ενεπλάκη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Ο κύριος Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ λοιπόν ένας διακεκριμένος «στρατηγικός» - σύμβουλος πολιτικών, όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ, παγκοσμίου φήμης δημοσκόπος και συγγραφέας βιβλίων best seller, αρθρογράφος με κύρια ενασχόλησή του και εργασία – και την οποία σίγουρα δεν προσφέρει αφιλοκερδώς – να συμβουλεύει πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες αναλύοντας με τη «βαθιά γνώση του» τα κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα.
Στο… πελατολόγιό του συγκαταλέγονταν οι Μπιλ Κλίντον, Αλ Γκορ, Τόνι Μπλερ, Νέλσον Μαντέλα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ, ενώ από πελάτες – εταιρίες, ο κύριος Γκρίνμπεργκ έχει την τιμή να συμβουλεύει την Boeing, την BP τη Microsoft και άλλους κολοσσούς.

Ο Ντε Νίρο των πολιτικών συμβούλων

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ κατέχει μια θέση στο «Hall of Fame» της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Συμβούλων και έχει χαρακτηριστεί ως «Ο πατέρας των σύγχρονων τεχνικών των δημοσκοπήσεων» το πιο χαρακτηριστικό προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί είναι: «Ο Ντε Νίρο όλων των πολιτικών συμβούλων», όπως επίσης και «Ασυναγώνιστος διεθνής γκουρού». Το περιοδικό Esquire μάλιστα τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «σημαντικότερους ανθρώπους του 21ου αιώνα». 

Ο Σταν Γκρίνσμπεργ αφιερώνει βιβλίο σε αναγνώστη του/ copyright: YouToube

Ο διάσημος ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Φρανκ Λουντς έχει πει: «Ο Σταν Γκρίνμπεργκ με φοβίζει! Την ώρα που έχει δάχτυλο του αισθανόμενος τον παλμό των ανθρώπων, τους κάνει και ενδοφλέβια ένεση παράλληλα. Είναι ο καλύτερος!».
Ο Γκρίνμπεργκ και ο Τζέιμς Καρβάιλ ίδρυσαν τον «Democracy Corps», τον κορυφαίο οργανισμό που παρέχει σε βάθος έρευνα και στρατηγικές συμβουλές σε προοδευτικές ομάδες και υποψήφιους και ηγέτες.
Από το επίσημο site του πανεπιστημίου του Yale αντλούμε τις πληροφορίες: Ο Δρ Σταν Γκρίνμπεργκ έχει διατελέσει σύμβουλος δημοσκόπησης σε μια σειρά από επιφανείς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο πρόεδρος της Βολιβίας Γκονζάλο Σάντσεθ ντε Λοθάντα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Άλφρεντ Γκουσενμπάουερ και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου. Επίσης ο Γκρίνμπεργκ υπηρέτησε το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου ως δημοσκόπος για σε τρεις (νικηφόρες) εκλογικές αναμετρήσεις. Έχει γράψει τo βιβλίo «The Two Americas: Our Current Political Deadlock and How to Break It». Οι βαθιές γνώσεις του, τον κατέστησαν ως κύριο σύμβουλο δημοσκοπήσεων στο Κόμμα των Δημοκρατικών στην περίοδο 88-92. 

Το περιοδικό «New Yorker» κατέγραψε τη νίκη του Εχούντ Μπαράκ το 1999 είτε ως «εκπληκτική αναταραχή για το Εργατικό Κόμμα της χώρας ή… ως έναν ακόμη πελάτη του Γκρίνμπεργκ που πήρε τη θέση του ως αρχηγός κράτους»...
Το 2009, ο Γκρίνμπεργκ εξέδωσε το βιβλίο «Dispatches from the War Room: In the Trenches with Five Extraordinary Leaders» (οι εμπειρίες του πλάι στους Νέλσον Μαντέλα, Μπιλ Κλίντον, Τόνι Μπλερ και του Εχούντ Μπαράκ_
- οδηγώντας τον Τζορτζ Στεφανόπουλος στο να σχολιάσει: «Κανένας σχεδιαστής εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχει κάνει περισσότερα ώστε να θέσει τα θεμέλια για τη σύγχρονη προοδευτική πολιτική, σε όλο τον κόσμο»

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1945 και μεγάλωσε σε εργατική συνοικία της Ουάσιγκτον.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου έλαβε το διδακτορικό του. Δίδαξε επί μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο του Yale , όπου έλαβε υποτροφία. Είναι παντρεμένος με την πολιτικό, μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών Ρόζα ΝτεΛάουρο τωρινή πρόεδρο της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Γκρίνμπεργκ και η ΝτεΛάουρο έχουν τρία παιδιά και έξι εγγόνια. 

«Παρέα με έξυπνα παιδιά»

Σε συνεντεύξεις του ο Σταν Γκρίνμπεργκ έχει πει κατά καιρούς: «Έκανα παρέα με τα έξυπνα παιδιά. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό. Κάποια από αυτά έγιναν πολιτικοί... Πήγαμε κάποτε ένα ταξίδι με λεωφορείο στα νότια και κατέληξα να κάνω παρέα με αυτά τα παιδιά. Ήταν αρκετά δραστήριοι. Με κάλεσαν να συμμετάσχω σε μια προοδευτική ομάδα Εβραίων ακτιβιστών, αλλά οι γονείς μου δεν με άφησαν να συμμετάσχω επειδή σκέφτηκαν ότι μπορεί να υπήρχαν κομμουνιστές στην οργάνωση…»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς προετοιμάζεται όταν πηγαίνει σε μια χώρα να εργαστεί για πρώτη φορά, ο Γκρίνμπεργκ απαντά: «Διαβάζω. Πάνω απ' όλα, διαβάζω όσο περισσότερο Ιστορία μπορώ. Μετά θα περάσω μια εβδομάδα συναντώντας οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες και άλλους. Προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερη συζήτηση με όσες περισσότερες πλευρές της κοινωνίας των πολιτών μπορώ να προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση για τη χώρα».

Δεν είναι έξυπνοι οι ηγέτες...

Έχει πει επίσης: «Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι έξυπνοι όσον αφορά τον τρόπο εργασίας μας. Ο Μαντέλα ήταν εξαιρετικός. Γέμιζε το χώρο. Είχε σοφία, θάρρος και προοπτική. Δεν ήταν τόσο καλός δημόσιος ομιλητής, αλλά είχε ένα χάρισμα του προερχόταν από τις εμπειρίες της ζωής του. Ο Κλίντον πραγματικά ξεχώριζε από όλους όσον αφορά την ευστροφία».

Και αυτοπροσδιορίζεται: «Είχα τη δική μου εκτίμηση για τον λόγο που με προσλάμβαναν οι άνθρωποι. Νόμιζα ότι ήταν επειδή ήμουν καθηγητής και είχα γράψει για την πολιτική και τις εκλογές με προτιμούσαν. Αλλά ανακάλυψα ότι δεν θα με είχαν προσλάβει αν δεν πίστευαν ότι θα μπορούσα να τους βοηθήσω να κερδίσουν».

Όλες οι ειδήσεις

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας με ιδιώτες – Τι αλλαγές έρχονται

Τα δύσκολα μέτωπα της κυβέρνησης και οι παράγοντες που κρίνουν τον χρόνο των εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο ενόψει ΔΕΘ

Παγώνη: Απέτυχε το πρόγραμμα εμβολιασμού - Θα γίνουν αρκετές διορθώσεις στα μέτρα

Επίθεση με βιτριόλι - Δίκη: Η Ιωάννα πρόσωπο με πρόσωπο με την 36χρονη που της άλλαξε τη ζωή

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘΗνωμένες Πολιτείεςδημοσκοπήσεις