Πολιτική|15.09.2021 11:29

Ευρωκοινοβούλιο:«Αντάρτικο» Ασημακοπούλου - Κεφαλογιάννη για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα

Newsroom

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών και των ομοφυλόφιλων οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης, προτίμησαν να απέχουν, διαχωρίζοντας, έτσι, τη θέση τους από τη «γραμμή» του κόμματός τους. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 387 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 123 αποχές.

Αποχή από το εν λόγω ψήφισμα υιοθέτησε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εκτιμώντας ότι η «υποχρεωτική εφαρμογή» υπερβαίνει τα όρια της επικουρικότητας. Από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, οι παρευρισκόμενοι ευρωβουλευτές (Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος, Βόζενμπεργκ, Σπυράκη, Κύρτσος) ψήφισαν κανονικά καθώς, ο αρμόδιος τομεάρχης της ομάδας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, εισηγήθηκε την υπερψήφιση του κειμένου. Η Α. Ασημακοπούλου διαφοροποίησε τη θέση της, ψηφίζοντας «αποχή» ενώ ο Μ. Κεφαλογιάννης δεν παρέστη στη διαδικασία. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, όλα τα κράτη – μέλη είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συναφθεί με οποιοδήποτε κράτος – μέλος με ομοιόμορφο τρόπο, ενώ οι σύζυγοι και σύντροφοι του ίδιου φύλου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η Ευρωβουλή υπενθυμίζει ότι το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει κάθε είδους εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αντικρουόμενων συνταγματικών διατάξεων, και, γι’ αυτό, τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να επικαλεστούν οποιαδήποτε συνταγματική απαγόρευση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ή συνταγματική προστασία των «ηθών'» ή της «δημόσιας τάξης» προκειμένου να παρεμποδίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της ΕΕ κατά παράβαση των δικαιωμάτων των οικογενειών «ουράνιο τόξο» που μετακινούνται στο έδαφός τους.

Όλες οι ειδήσεις

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας με ιδιώτες – Τι αλλαγές έρχονται

Σταν Γκρίνσμπεργκ: Ο… Ρόμπερτ Ντε Νίρο μετά τους Κλίντον, Μπλερ, Γιάννα Αγγελοπούλου, τώρα παλιός γνώριμος του Μητσοτάκη

Παγώνη: Απέτυχε το πρόγραμμα εμβολιασμού - Θα γίνουν αρκετές διορθώσεις στα μέτρα

Επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα: Μετατροπή της κατηγορίας ζητεί η 36χρονη Εφη

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι μετά το πάγωμα

Άννα Μισέλ ΑσημακοπούλουΛΟΑΤΚΙδικαιώματαΜανώλης ΚεφαλογιάννηςΕυρωκοινοβούλιοΝέα Δημοκρατία