Πολιτική|23.01.2019 13:30

Βουλή: Βαριές κουβέντες κατά τη συζήτηση των ενστάσεων που κατατέθηκαν

Κατερίνα Τζαβάρα

Βαριές κουβέντες που δεν αφορούσαν πάντως την ουσία της συζήτησης ακούστηκαν κατά την εξέταση των δύο ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η Χρυσή Αυγή, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέρριψαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής συντάχθηκαν σύσσωμα απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.

«Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί ενστάσεως ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί του πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους και αρνούμαι να αποδεχθώ κόμμα που έχει στα σύμβολά του τον αγκυλωτό σταυρό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Κοντονής που συντάχθηκε πλήρως με τον κ. Δένδια, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δίνουμε μήνυμα δημοκρατίας, πως δεν επιτρέπουμε σε ναζί να υπερασπίζονται το Σύνταγμά μας. «Στους νεοναζί και δολοφόνους του Φύσσα δεν επιτρέπεται να υπερασπίζονται το Σύνταγμα! Όλες αυτές οι τερατολογίες μένουν μαύρη σελίδα στην ιστορία του Κοινοβουλίου. Μιλάνε οι προδότες της Δημοκρατίας και του Έθνους», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.

Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοντονής αντέτεινε ότι αυτά που υποστήριξε ο κ. Καμένος δεν έχουν καμία βάση. Ο κ. Δένδιας, από τη πλευρά του, τη χαρακτήρισε προδήλως προσχηματική, ενώ αναλόγως τοποθετήθηκε και ο κ. Λοβέρδος. Για υποκρισία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Τη δική της σημασία είχε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου ανταποκρινόμενου στο αίτημα κατάθεσης σειράς εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο. Πέραν της καθεαυτού ενημέρωσης ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας». Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε».

Συμφωνία ΠρέσπεςΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπών