Πολιτική|23.01.2019 15:29

Ενστάσεις από ΝΔ: Η Βουλή καλείται να ψηφίσει εν κενώ

Κατερίνα Τζαβάρα

Τη θέση ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να νομοθετήσει εν κενώ αφού από την πλευρά των Σκοπίων δεν έχουν καλυφθεί οι βασικές προϋποθέσεις όπως προβλέπονται από το άρθρο 1 παράγραφο 4 της Συμφωνίας, προβάλλει η Νέα Δημοκρατία, αποφασισμένη να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, στη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Επικαλούμενη ερμηνείες έγκριτων συνταγματολόγων, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για αναθεώρηση υπό αίρεση από την πλευρά των Σκοπίων καθώς το κείμενο δεν περιέχει τις τροποποιήσεις ενώ η ρηματική διακοίνωση έχει τεχνικά χαρακτήρα διπλωματικού εγγράφου.

Ο κορμός των ενστάσεων της ΝΔ βασίζεται στο επιχείρημα ότι δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων ενώ η διακοίνωση περιέχει αντιφατικά σημεία. «Ακόμη και το άρθρο 32 των τροποποιήσεων που είναι μια οριζόντια διάταξη αναιρείται από τις επόμενες» όπως επισημαίνεται ενώ στο προοίμιο παραμένουν οι επίμαχοι όροι, κάτι που κρίνεται «σε επίπεδο ουσίας αλλά και συμβολικό επίπεδο, εξαιρετικά βαρύ».

Συνολικά επισημαίνεται ότι είναι «εντελώς απαράδεκτη» η Συμφωνία γιατί δεν υπάρχει «η ελάχιστη αναγκαία τεκμηρίωση» και το Κοινοβούλιο δεν είναι ώριμο να πάει σε ψηφοφορία.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΒουλήΝέα Δημοκρατία