Πολιτική|21.09.2021 12:44

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Επιστροφή στο… παρελθόν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα ακολουθεί μία τακτική αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ρευστό τοπίο στη διεθνή σκηνή. Από την πλευρά της η Αθήνα απαντά με ένα διπλωματικό μαραθώνιο και κοιτά τόσο προς τους ισχυρούς «παίκτες» στη γεωπολιτική σκακιέρα όσο και προς τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Στη Νέα Υόρκη τα βλέμματα

Τα φώτα στρέφονται αύριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει ένα μπαράζ συναντήσεων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα κλεισμένο ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχει και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει ο Τούρκος πρόεδρος το πρόγραμμα του (είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει αργά αύριο το απόγευμα από τις ΗΠΑ).

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ερντογάν είχε προαναγγείλει την Κυριακή το ραντεβού, το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαίωσε η Αθήνα. «Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του και υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά. Και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από τη στάση του κ. Ερντογάν είναι εμφανές πως επιθυμεί η Τουρκία να εμφανιστεί  στη διεθνή σκηνή ως το «καλό παιδί» και να αξιοποιήσει τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις (π.χ. στο Αφγανιστάν, στη ζώνη Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού). Μετά από μια δύσκολη αρχή στις σχέσεις του με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρόεδρος φιλοδοξεί  να εμφανιστεί ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην περιοχή. Μάλιστα από τη Νέα Υόρκη  που  βρίσκεται ήδη έκανε άνοιγμα  στις ΗΠΑ και  μίλησε για δυο συμμαχικές και φιλικές χώρες, οι σχέσεις των οποίων βασίζονται σε κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και μια βαθιά ριζωμένη ιστορία.

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να κλείσει μέτωπα, που ο ίδιος είχε ανοίξει στο παρελθόν όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Η επιχείρηση προσέγγισης συνεχίζεται, καθώς διακαής πόθος της Άγκυρας είναι να ανοίξει η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου την Πέμπτη

Να σημειωθεί ωστόσο πως το Κάιρο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με Αθήνα και Λευκωσία. Μάλιστα την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας θα έχει και ένα τετ α τετ με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Λιβύη, καθώς εμμένει στο περιβόητο «μνημόνιο» για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό φάνηκε από την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo το οποίο διεξάγει έρευνες -που  αφορούν την χαρτογράφηση της πιθανής πορείας του αγωγού East Med - σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Έλληνα  πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται πως η χώρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς μετά από έναν πολυετή εμφύλιο άνοιξε ο δρόμος για να πραγματοποιηθούν εκλογές στο τέλος του έτους.

Ουσιαστικά  η ελληνική πλευρά απαντά με ένα διπλωματικό μαραθώνιο στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, που εκδηλώνεται το τελευταίο  διάστημα. Την Παρασκευή ο Κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση  των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχει έναν σημαντικό κύκλο επαφών (για παράδειγμα  θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες)

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Γαλλία για την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Μάλιστα στην γαλλική πρωτεύουσα θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθυμίζεται πως βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα για τη  Σύνοδο Κορυφής EUMED (των  μεσογειακών κρατών).

Φορτωμένη είναι η ατζέντα του Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη και έχει έναν κύκλο επαφών. Ξεχωρίζει η τετραμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών  των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ που θα γίνει στην Παρασκευή.

Να σημειωθεί πως ο  πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Δημάρχους Αθηνών και Κωνσταντινούπολης τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ιμάμογλου. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη γείτονα χώρα και είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατη δημοσκόπηση έδειχνε πως εφόσον ο τούρκος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές τον είχε αντίπαλο θα έχανε  με σημαντική διαφορά. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία θα πάει σε εκλογές το  2023 - αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη την επόμενη χρόνια -  και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για τον κ. Ερντογάν.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να συνδέεται και με την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ανεβάσει εκ νέου την ένταση στην περιοχή. Χθες  στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποιεί η γείτονα χώρα υπήρξαν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κύκλο προκλήσεων, που δεν προμηνύουν ήρεμα νερά το επόμενο διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Κοντά σε οικισμό και στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ

Εμβόλιο: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Αποκάλυψη OPEN: Η απάντηση του καπετάνιου του Nautical Geo στην τουρκική φρεγάτα

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα - Είχε τομή στην κοιλιά

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑιγαίοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυρα