Πολιτική|22.09.2021 20:33

Τουρκία: Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ για την επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα

Μαρία Ζαχαράκη

Τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται ειδησεογραφικά (αναδημοσίευση Πρακτορείων Anadolu, DHA) στην επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα και στη συνάντηση του με το δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με αρκετούς τίτλους δημοσιευμάτων να επισημαίνουν και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σημειώνουν τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην ε/φ Καθημερινή πριν από την επίσκεψη του και κυρίως την αναφορά του -σε σχέση με πιθανή υποψηφιότητα του για την Προεδρία- σε  «πρόβλημα κυβέρνησης στη χώρα».

Ειδικότερα, η ε/φ Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου παραπονέθηκε στον ελληνικό Τύπο για την Τουρκία», αναφέρει «πως ο Ιμάμογλου πριν από την επίσκεψη του στην Ελλάδα μίλησε στην ε/φ Καθημερινή και παραπονέθηκε για την Τουρκία. Όπως είπε «όταν καθημερινά υπάρχουν συζητήσεις για υποψήφιο πρόεδρο, αυτό αποτελεί ομολογία πως υπάρχει πρόβλημα διοίκησης». Μετά τις παρατηρήσεις αυτές κατά της Τουρκίας, η ε/φ τον επαίνεσε. Το προηγούμενο έτος, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνδέσμου Διεθνών Πολιτικών Συμβούλων ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναφέροντας πως «η Τουρκία βρίσκεται υπό ανάκριση» είχε παραπονεθεί για τη χώρα παγκοσμίως, ενώ και τώρα προτού επισκεφθεί την Ελλάδα έπραξε κάτι ανάλογο.

Προσπάθησε να δείξει πως υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στην Τουρκία, στοχεύοντας τα τουρκικά ΜΜΕ. Μετά τα αρνητικά αυτά σχόλια για την Τουρκία, η ελληνική ε/φ επαίνεσε τον  Ιμάμογλου και χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως «ο δήμαρχος που έχει ένα μεγάλο όραμα για την Τουρκία», «ο πρώτος πολιτικός που νίκησε το ΑΚΡ», «η πιο συζητημένη φιγούρα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία», «ο άνθρωπος που η Akşener παρομοίασε με τoν Πορθητή».

Στο ίδιο κλίμα:

  • E/φ Yeni Akit (στην πρώτη σελίδα) «Ο έρωτας για την Ελλάδα του Ιμάμογλου από το CHP», καθώς και  «Ο Ιμάμογλου βαδίζει στα χνάρια του Kılıçdaroğlu! Παραπονέθηκε στον Έλληνα»
  • Ε/φ Diriliş Postası (στην πρώτη σελίδα) «Μίλησε επικριτικά για την Τουρκία»
  • Ιστοσελίδα Haber7 «Ο Ιμάμογλου στην Ελλάδα: απάντηση στο ερώτημα για την υποψηφιότητα για την Προεδρία! Επέκρινε  την Τουρκία»

Άλλοι τίτλοι δημοσιευμάτων:

  • E/φ Hürriyet (ανταπόκριση Γιώργου Κιρμπάκη) «Ο Ιμάμογλου στην Αθήνα», με επισήμανση πως σύμφωνα με ελληνικές πηγές στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνο θέματα τουρισμού, πολιτισμού και πανδημίας
  • Ε/φ Yeni Safak «Ο Ιμάμογλου στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη»
  • Ε/φ Yeniçağ «Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα»
  • Η έντυπη έκδοση της ε/φ φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Με καλή θέληση και κοινό νου δεν υπάρχει ανεπίλυτο πρόβλημα»
  • Ε/φ Cumhuriyet «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα» (ίδιοι τίτλοι σε ιστοσελίδες SonDakikaHaberlerCNN Türk και ε/φ Vatan )
  • Ε/φ Posta (έντυπη έκδοση) «Η λύση είναι εφικτή με το κοινό τραπέζι»
  • Ε/φ Milli Gazete «Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης μίλησε στην Αθήνα: δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί»
  • Ε/φ BirGün (έντυπη έκδοση) «Ξεκινάμε το δρόμο για να χτίσουμε γέφυρα ειρήνης με την Αθήνα»
  • Ε/φ  Independent Türkçe «Ο Ιμάμογλου συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη: είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί του για την Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία μας»
  • Ιστοσελίδα Ensonhaber «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι για τη Θεσσαλονίκη – Ανοίγουν επιπλέον κρεβάτια για covid

Φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο: Τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις: Τα «ραντεβού» στη Νέα Υόρκη

ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE από σήμερα τα εκκαθαριστικά

Το παρασκήνιο της υπόθεσης Κούλογλου - Το τηλεφώνημα Τσίπρα που έφερε την αναδίπλωση

τουρκικά ΜΜΕΕκρέμ ΙμάμογλουΚώστας ΜπακογιάννηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία