Πολιτική|23.01.2019 20:51

Βούτσης: Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών για τα Βαλκάνια

Κατερίνα Τζαβάρα

Στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας ότι είναι επαρκέστατες οι αλλαγές που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λύνοντας ζητήματα καθώς και ότι οι εισηγήσεις κατά τη συζήτηση έδωσαν την ευκαιρία σε όλους μας να κατανοήσουμε πράγματα.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να είναι κανείς «μικρόνους για να μην καταλαβαίνει ότι μια τόσο σημαντική ιστορική συμφωνία θα οδηγούσε σε ανακατατάξεις σε πολιτικά κόμματα, συσχετισμούς,… παντού», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται πράγματι για μια ιστορική συμφωνία για τα Βαλκάνια, για τη σταθερότητα της περιοχής για χίλιες δυο πλευρές, πέραν των στενά εννοουμένων εθνικών συμφερόντων.

Δίνοντας το δικό του πολιτικό στίγμα, ο Ν. Βούτσης ανέφερε πως είναι από εκείνους που δεν έκρυψε εδώ και δεκαετίες την άποψή του. «Εμείς από τότε λέγαμε πως η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» κατηγορώντας μάλιστα όσους επί της ουσίας «κρύβονται πίσω από την αχλή του συνθήματος ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Πρόσθεσε επίσης πως «υπάρχει μία αντιπαράθεση ανάμεσα σε μία εθνικά σωστή γραμμή για να διευθετηθεί μια εκκρεμότητα και μια αντιπαράθεση με όσους θέλουν να μένουν τα εθνικά ζητήματα σε εκκρεμότητα. Είναι λάθος γιατί δεν υπάρχει στάση στην ιστορική διαδρομή, όλα κινούνται». Επεσήμανε πως τέτοιου είδους τακτικισμοί οδηγούν σε παράταση της εκκρεμότητας, σε μία υποκρισία και τελικά στο να υπάρξει μία επίλυση de facto σε βάρος της χώρας.

Αναφερόμενος στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής ο κ. Βούτσης μίλησε για αμυντική στάση της αστυνομίας απέναντι σε προσπάθεια εισβολής «φιλοφασιστικών ομάδων» ζητώντας από την Νέα Δημοκρατία να μην καλύπτει τα γεγονότα.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝίκος Βούτσης