Πολιτική|22.09.2021 22:26

Μάθιου Λοτζ: Ποιος είναι ο νέος Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα

Newsroom

Ο Μάθιου Λοτζ επέδωσε σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, τα διαπιστευτήριά του στην Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αμέσως μετά την επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Λοτζ δήλωσε:

«Mε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, αναλαμβάνω καθήκοντα πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, μια χώρα με την οποία έχω στενούς δεσμούς τα τελευταία 21 χρόνια.

Θα έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ τη χώρα μου,  να βρίσκομαι δίπλα στους συμπατριώτες μου στην Ελλάδα, και να συμβάλλω στην καλλιέργεια των ήδη εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.»

Πρόκειται για το δεύτερο διορισμό του Μάθιου Λοτζ στην Αθήνα – η πρώτη του θητεία ήταν μεταξύ 1998 και 2000 όπου διετέλεσε Γραμματέας Α’ Πολιτικού Τμήματος.

Βιογραφικό

Ο Μάθιου Λοτζ κατετάγη στο Σώμα Πεζοναυτών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού το 1986, αμέσως μετά το Γυμνάσιο και υπηρέτησε ως αξιωματικός.  Κατά τη διάρκεια της θητείας του σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, Σύγχρονες Γλώσσες (ΒΑ (Hons), γαλλικά και ρωσικά).  Συνέχισε τη θητεία του στη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα, αποσπασμένος στο Στρατό Ξηράς, συμμετείχε σε αποστολές στη Βόρεια Ιρλανδία και την Κένυα.

Ο Μάθιου ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας το 1996.  Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με θέματα Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου και υπηρέτησε στη Γεωργία και την Αρμενία.  Ο πρώτος διπλωματικός του διορισμός ήταν στην Αθήνα (1998-2000) και ακολούθησαν το Παρίσι (2001) και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΗΒ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες (2001-2003).  Από το 2004 έως το 2007 ήταν Ιδιαίτερος Γραμματέας του Μόνιμου Υφυπουργού Εξωτερικών και Επικεφαλής της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.  Τον Μάρτιο του 2007 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή του Πρέσβη στη Βαγδάτη.  Επιστρέφοντας από το Ιράκ το 2008 φοίτησε στην Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (Higher Command and Staff Course, UK Defence Academy) και κατόπιν ανέλαβε επικεφαλής του Τμήματος του FCO για το Αφγανιστάν.

Από το 2010 ως το 2013 διετέλεσε Πρέσβης στη Φινλανδία και από το 2014 έως 2017 Πρέσβης στο Κουβέιτ.  Το 2017 ανέλαβε καθήκοντα Πληρεξούσιου Υπουργού στην Πρεσβεία στο Παρίσι και ταυτόχρονα Πρέσβη και Μόνιμου Αντιπροσώπου του ΗΒ στην UNESCO (2017-2021).  Το Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο Μάθιου είναι παντρεμένος με την Αλεξία και έχουν δυο δίδυμους γιους.

Όλες οι ειδήσεις

Ρόδος: Σκότωσαν 30χρονη γυναίκα στη μέση του δρόμου - Αυτοκτόνησε ο δράστης

Βίντεο ντοκουμέντο με εικονικούς εμβολιασμούς - Συνελήφθησαν γιατρός και νοσηλεύτρια

Ανάλυση Ιγνατίου: Ο Ερντογάν, οι προκλήσεις, τα σχέδια των Αμερικανών και της ExxonMobil

ΕΝΦΙΑ 2021: Τα εκκαθαριστικά για πληρωμή σε 6 δόσεις στο myAADE.gr

ΒρετανίαΜάθιου Λοτζπρέσβης