Πολιτική|23.09.2021 15:21

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Δυσαρέσκεια για Ελπιδοφόρο

Newsroom

Η τουρκική προκλητικότητα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών που έχουν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη.

Όπως μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η απεσταλμένη στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αλεξία Τασούλη,  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα πρόσφατα επεισόδια τουρκικής παραβατικότητας την ώρα που στη Νέα Υόρκη λαμβάνει χώρα διπλωματικός μαραθώνιος. 

Μάλιστα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τους ευρωπαίους ομολόγους του, παρουσίασε και έναν χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται ακριβώς η κίνηση και παρενόχληση από την τουρκική φρεγάτα μόλις 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης. Ανώτερες διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, εκτιμούν ότι η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στο Αφγανιστάν για να κερδίσει διπλωματικό κεφάλαιο στις διεκδικήσεις της. 

Παρά το τεταμένο κλίμα ο διερευνητικός γύρος των συνομιλιών θα γίνει τον Οκτώβριο, καθώς η Ελλάδα δε θέλει να δώσει επιχείρημα στην Τουρκία ότι δε θέλει τον διάλογο. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει και τον πρόεδρο της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ – Μενφί, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία δέχτηκε την Ελλάδα με το καθεστώς παρατηρητή στην υπουργική διάσκεψη για τη Λιβύη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να ζητά επίσης την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων. 

Ωστόσο την ίδια ώρα στα κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τη στάση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του «τουρκικού σπιτιού» στη Νέα Υόρκη πλάι στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. 

Εξελίξεις αναμένονται την Παρασκευή καθώς για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Μάλιστα τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη στάση του Αρχιεσκόπου εξέφρασε ανοιχτά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μας ενόχλησαν οι κινήσεις του και εφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας».

Οικονόμου για Ελπιδοφόρο: Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του – Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας 

Την ενόχληση της κυβέρνηση για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν στο «σπίτι της Τουρκίας» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση εκφράζει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά της. Παράλληλα, υπενθύμισε αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ότι η προκλητικότητα των γειτόνων βρίσκεται στη ατζέντα του πρωθυπουργού στην Αμερική και «η εξωτερική μας πολιτική τίποτα δεν αφήνει αναπάντητο».

Σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες ότι Τουρκικά πλοία έφτασαν σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της βορειοανατολικής Κρήτης, στο Κάβο Σίδερο, κοντά στη Ναυτική μας βάση στο Κυριαμάδι παρενοχλώντας το γαλλικό ερευνητικό υπό σημαία Μάλτας που έχει ναυλώσει η χώρα μας για έρευνες για τον αγωγό East Med είπε πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. 

Όλες οι ειδήσεις

Δήμαρχος Συκεών στο ethnos.gr: Χρυσαυγίτες μέσα από τις φυλακές κινούν τα νήματα των αντιεμβολιαστών

Οικονόμου για Ελπιδοφόρο: Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του – Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας 

Απίστευτη απόφαση από τους καθηγητές Ιατρικής Αθήνας: Δεν νοσηλεύουμε πια ασθενείς με covid – Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί

Άρειος Πάγος: «Φρένο» στο αυτόφωρο γιατρών και εκπαιδευτικών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

Νέα δεδομένα για την Πετίτο: Μαρτυρίες για την περίεργη συμπεριφορά του συντρόφου της στις διακοπές

ΤουρκίαΟΗΕΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος Δένδιαςυπουργείο ΕξωτερικώνΕλπιδοφόρος