Πολιτική|23.09.2021 20:15

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει δρόμος να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία χωρίς ένταση

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Έχουμε δύσκολα ζητήματα με την Τουρκία, νομικά ζητήματα με τα θαλάσσια σύνορα. Είχαμε αντίστοιχα ζητήματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο αλλά υπογράψαμε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Λέμε στην Τουρκία ότι υπάρχει δρόμος να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς ένταση στην Μεσόγειο». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η προηγούμενη χρονιά είχε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ σε ότι αφορά το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της. «Πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία για τη μετανάστευση και πρέπει να μην επαναληφθούν εικόνες όπως το 2015», είπε, προσθέτοντας ότι το Αφγανιστάν «δεν ενέχει τόσο ρίσκο όσο το 2015. «Θα προστατευσούμε τα σύνορά μας το κάνουμε με ανθρωπιστικό τρόπο, σώζουμε μετανάστες στη θάλασσα, αλλά στέλνουμε σαφές μήνυμα:  θέλουμε να σπάσουμε τα κυκλώματα διακινητών».

Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της χώρας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «γίναμε κυβέρνηση το 2019 με την ξεκάθαρη εντολή να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Παρά την πανδημία του κορονοϊού κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αγγίζει το 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση. Βλέπουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από αμερικάνικες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Σε ερώτηση για την κλιματική κρίση αλλά και τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει τους καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα και μέσω κρατικής ενίσχυσης, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τιμής του ρεύματος». Εκτίμησε, όμως, πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους 3 με 6 μήνες, αλλά όπως είπε πρόκειται για ένα συνολικό πρόβλημα που ξεπερνά τις χώρες και πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όλες οι ειδήσεις

Δήμαρχος Συκεών στο ethnos.gr: Χρυσαυγίτες μέσα από τις φυλακές κινούν τα νήματα των αντιεμβολιαστών

Οικονόμου για Ελπιδοφόρο: Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του – Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας 

Απίστευτη απόφαση από τους καθηγητές Ιατρικής Αθήνας: Δεν νοσηλεύουμε πια ασθενείς με covid – Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί

Άρειος Πάγος: «Φρένο» στο αυτόφωρο γιατρών και εκπαιδευτικών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

Νέα δεδομένα για την Πετίτο: Μαρτυρίες για την περίεργη συμπεριφορά του συντρόφου της στις διακοπές

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνBloombergΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικές σχέσεις