Πολιτική|25.09.2021 06:56

Δημοσκοπήσεις: «Ρωγμές» στο προφίλ της κυβέρνησης αλλά καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα πρώτα σημάδια φθοράς καταγράφονται στην εικόνα της κυβέρνησης, που ωστόσο διατηρεί καθαρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι έρευνες που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών περιμένει να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας στην οικονομία και είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για το πακέτο της Θεσσαλονίκης.

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 μονάδων η δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ- αν και υπάρχει μία μείωση τους τελευταίους μήνες - παραμένει σε όλες τις έρευνες πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, δίνοντας δημοσκοπικό «αέρα» στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά  η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να καρπωθεί την όποια  «κούραση» από την γαλάζια διετή διακυβέρνηση, ενώ νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη αναμέτρηση βλέπει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβάζουν με προσοχή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και κυρίως τους δείκτες που αφορούν στην πανδημία και την οικονομία. Το «γαλάζιο» μήνυμα είναι πως οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τη μεγάλη απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ και το σημαντικό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που προβληματίζει ωστόσο είναι το  ότι μια σειρά κινήσεων που έγιναν για την αλλαγή κλίματος δεν είχαν την αναμενόμενη απήχηση.

Δεδομένο είναι πως οι πυρκαγιές του Αυγούστου  έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πρώτες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή ο… ταραχώδης ανασχηματισμός - λόγω της άρνησης του Ευαγγ. Αποστολάκη - φαίνεται πως δεν έστειλε καθαρό μήνυμα για restart. Είναι ενδεικτικό πως όσον αφορά στις  αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα η έρευνα της Alco για την τηλεόραση του Open καταγράφει 49% αρνητική εκτίμηση ενώ μόλις το 22% απαντά θετικά.

Ακόμα και το πακέτο των εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν ικανοποίησε ένα σημαντικό  τμήμα των πολιτών. Παρά το οικονομικό success story που προβλέπει η κυβέρνηση (ήδη αναθεωρήθηκαν στο 5.9% οι ρυθμοί ανάπτυξης) ένα κομμάτι της κοινής γνώμης ανησυχεί  για την επόμενη ημέρα.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ σίγουρα ή μάλλον θετικά αξιολογεί τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το 40% των ερωτηθέντων, ωστόσο το 48% τον αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά (2% δεν ξέρει/ δεν απαντά). Πάντως όσον αφορά στον πρόεδρο του  ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα ή μάλλον θετικά αξιολογείται από το 30% αλλά το 50% είναι στο αρνητικά η μάλλον αρνητικά

Από  την ίδια  έρευνα προκύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τα πρωτεία στον ευρύτερο κεντρώο χώρο. Σίγουρα ή μάλλον θετικά τον αξιολογεί  το  51% των ερωτηθέντων (το 42% είναι σίγουρα ή μάλλον αρνητικά), όταν το αντίστοιχο ποσοστό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι 31%.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB - που έγινε για το Star - οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη έπεισαν - σίγουρα ή μάλλον -περισσότερο το 27,1%, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο «κανένας από τους δύο» απάντησε το σαφώς μεγαλύτερο 35,9%. Όσον αφορά την αξιολόγηση της εμφάνισης στη ΔΕΘ, το 36,2% κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, έναντι 33,1% που κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα.

Ουσιαστικά  φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών περίμενε περισσότερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την έρευνα  της ALCO - που παρουσιάστηκε από το Open  - αρνητικό είναι το κλίμα και σε ό,τι αφορά την οικονομία, καθώς 42% εκτιμά ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί αρκετά από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ενώ 27% λέει ότι επηρεάστηκε πολύ. Παράλληλα το 43% σημειώνει ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δεν βοηθούν καθόλου την οικογένειά τους, ενώ το 22% απαντούν «λίγο».

Πάντως οι πολίτες βλέπουν «γαλάζια» επικράτηση, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με την ΜRB στην παράσταση νίκης - δηλαδή ποιο κόμμα θα νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές- η Νέα Δημοκρατία προηγείται  με μεγάλη διαφορά. Συγκεκριμένα «γαλάζια» πρωτιά αναμένει  το 52,9% όταν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 13.8%.

Όλες οι ειδήσεις

Πανεπιστήμια: Όλα τα μέτρα για φοιτητές στη δια ζώσης εκπαίδευση ΑΕΙ - Το ΦΕΚ

Κορονοϊός: 2.046 κρούσματα, 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε αρνητή πατέρα

Ρόδος – Προκαλεί ο θείος του αυτόχειρα γυναικοκτόνου: «Δεν είστε όλες θύματα»

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν με τις δημοσκοπήσεις - Στο μικροσκόπιο τα ποιοτικά στοιχεία

αντιπολίτευσηδημοσκόπηση AlcoδημοσκόπησηΔΕΘΣΥΡΙΖΑκυβέρνηση