Πολιτική|27.09.2021 15:23

Βουλή: Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και ΔΕΗ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, 56 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας την ανάγκη «για εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, μείωση του κόστους ρεύματος και πετρελαίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και αυστηρή εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Α. Χαρίτσης τονίζοντας ότι εδώ και μήνες, οικονομολόγοι, καταναλωτικές οργανώσεις, επιχειρηματικά επιμελητήρια, προειδοποιούσαν για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας», «στην ηλεκτρική ενέργεια, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για να λειτουργήσει η οικονομία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αδιαφόρησε» αντί να «παρέμβει δυναμικά για να προλάβει τις αυξήσεις, να καταστείλει την κερδοσκοπία, να διασφαλίσει το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «στρεβλώσεις και πρακτικές που οδηγούν νομοτελειακά στην παγίωση των αυξήσεων» αναφερόμενος ιδιαίτερα στην «ΔΕΗ», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αντί να ρυθμίσετε την πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή αγορά, ανακοινώσατε αιφνιδιαστικά την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας». «Πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει απώλεια του βασικού εργαλείου άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής» συνέχισε ο ίδιος, την στιγμή μάλιστα που «η  χώρα μας να έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι την ανάγκη «η ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγιά της ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας», «να ρυθμιστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και «η χώρα να αποκτήσει σοβαρό πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους».

«Μία προοδευτική κυβέρνησηθα προχωρήσει σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και στη βενζίνη, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκτήσει το δημόσιο τον ουσιαστικό έλεγχο της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ» επισήμανε ο βουλευτής.

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση, σχετικά με την ακρίβεια, ότι δεν έκανε ελέγχους στην αγορά. «Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ ο Σ. Φάμμελος προσέθεσε πως « η Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χάνει τα εργαλεία για να διασφαλίσει την ενεργειακή μετάβαση».

Όλες οι ειδήσεις

Σεισμός Κρήτη: Ανησυχία για μετασεισμούς και ζημιές σε σπίτια - Ένας νεκρός και 9 τραυματίες

Δήμαρχος Βιάννου στο ethnos.gr: Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών, πιο δυνατός από το ΄99 στην Αθήνα

Σεισμός Κρήτη: Συγκλονιστικό βίντεο – Η στιγμή που οι διασώστες φτάνουν στο σημείο του εγκλωβισμένου εργάτη

Γλυκά Νερά: Αποσύρει το αίτημα για συνεπιμέλεια της Λυδίας η οικογένεια του πιλότου

Κατερίνη: 18χρονος έκανε σεξ με 12χρονη και του επιβλήθηκε… επίπληξη

ΣΥΡΙΖΑΔΕΗΑλέξης Χαρίτσηςηλεκτρική ενέργειαΒουλή