Πολιτική|27.09.2021 16:34

Σταϊκούρας για ανατιμήσεις: Δεν θα έχουν διάρκεια - Δεν θα οδηγήσουν σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό

Αλέξανδρος Διαμάντης

Παροδικές θα είναι οι ανατιμήσεις που παρουσιάζουν λόγω πληθωρισμού ορισμένα αγαθά, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι υπάρχουν δύο απόψεις τη δεδομένη στιγμή: «Η μία είναι ότι οι ανατιμήσεις είναι συγκυριακές και θα υποχωρήσουν εντός του 22’. Η πλευρά της προσφοράς αποκαθίσταται με πιο αργούς ρυθμούς. Η ασυμμετρία ανάκαμψης παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς, οδηγεί σε συγκυριακές αυξήσεις τιμών. Υπάρχει, όμως, και η άποψη ότι οι ανατιμήσεις είναι πιο σταθερές αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και αύξησης δημοσίου χρέους που δεσμεύει την νομισματική πολιτική».

Εντούτοις, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «το  φαινόμενο των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να έχει διάρκεια ούτε να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό». Σε κάθε περίπτωση, όπως ο ίδιος εξήγησε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουμε σε αναγκαίες επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί και αυτή η συγκυρία».

Αφήνοντας, όμως, ένα… παράθυρο οι αυξήσεις να μην είναι συγκυριακές σημείωσε ότι εφόσον παρατηρηθεί αποσταθεροποίηση των αποπληθωριστικών σταθερών η εκτίμηση για τις ανατιμήσεις θα αλλάξει. «Θα συμφωνήσουμε πως οι προσωρινές αλλά σημαντικές αυξήσεις τιμών δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυτοεκπληρούμενη πληθωριστική προφητεία», προσέθεσε. Σε ότι αφορά, πάντως, τις ανατιμήσεις ξεχώρισε την ενέργεια και τα καύσιμα, εξηγώντας ότι η αύξηση του φυσικού αερίου είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το πετρέλαιο, κάτι που είναι πρωτοφανές. Συνεπώς, συμπέρανε, ότι τα αίτια έχουν να κάνουν με παράγοντες εκτός των οικονομικών.

Όλες οι ειδήσεις

Σεισμός Κρήτη: Ανησυχία για μετασεισμούς και ζημιές σε σπίτια - Ένας νεκρός και 9 τραυματίες

Δήμαρχος Βιάννου στο ethnos.gr: Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών, πιο δυνατός από το ΄99 στην Αθήνα

Σεισμός Κρήτη: Συγκλονιστικό βίντεο – Η στιγμή που οι διασώστες φτάνουν στο σημείο του εγκλωβισμένου εργάτη

Γλυκά Νερά: Αποσύρει το αίτημα για συνεπιμέλεια της Λυδίας η οικογένεια του πιλότου

Κατερίνη: 18χρονος έκανε σεξ με 12χρονη και του επιβλήθηκε… επίπληξη

ανατιμήσειςυπουργείο ΟικονομικώνπληθωρισμόςΧρήστος Σταϊκούρας