Πολιτική|27.09.2021 22:26

Mega deal 5 δισ. με Γαλλία: 3 φρεγάτες Belharra, 3 κορβέτες Gowind - Ιστορική αμυντική συμφωνία

Newsroom

Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσουν το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου από το Ελιζέ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Το mega deal με τη Γαλλία ύψους 5 δισ. ευρώ φέρνει φρεγάτες Belharra, κορβέτες Gowind αλλά και μια ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν στο αποψινό δείπνο του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήδη, στο Παρίσι μεταβαίνουν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν συζητήσεις και συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Mega-deal 5 δισ. ευρώ για φρεγάτες Belharra και κορβέτες Gowind

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.

Ρόλο καταλύτη για την επίτευξη συμφωνίας έπαιξε το γεγονός ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Γαλλική στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση απειλών

Η πλέον βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής έχει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και στήνει ένα τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Αναβαθμίζεται η αποτρεπτική μας ισχύς

Η απόκτηση για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Εξάλλου, υπάρχει η πεποίθηση πως μετά από αυτές τις προσθήκες η ισορροπία ισχύος στις θάλασσες μεταβάλλεται υπέρ της Ελλάδας. 

Δεν αποκλείεται η Ουάσινγκτον να μην έχει... ενστάσεις για τη συμφωνία αυτή προκειμένου να κατευναστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η οργή Μακρόν για την τριμερή συμφωνία AUKUS που προκάλεσε ναυάγιο της συμφωνίας Γαλλίας - Αυστραλίας για απόκτηση συμβατικών υποβρυχίων συνολικού κόστους άνω των 50 δισ. 

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός στο Καστελόριζο: Περίεργες κινήσεις Τούρκων - Δύο συλλήψεις

Σεισμός Κρήτη: Οι δύο Αρμαγεδδώνες των 8 Ρίχτερ που σήκωσαν το νησί 9 μέτρα και ισοπέδωσαν Αίγυπτο και Τυνησία

Ληστεία σε τράπεζα στη Μητροπόλεως: Σε Παγκράτι, Βύρωνα, Αιγάλεω και Κορυδαλλό ο 33χρονος με το Καλάσνικοφ

ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού Α21: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

ΓαλλίαφρεγάτεςΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΕμανουέλ ΜακρόνΚυριάκος Μητσοτάκηςαμυντική συμφωνία