Πολιτική|30.10.2018 19:33

Λογαριασμούς του Γιάννου στο εξωτερικό ψάχνουν οι Αρχές

Σοφία Σπίγγου

Ταυτόχρονα, οι ανακριτικές Αρχές ζητούν και εξέταση και του πρώην προέδρου της Thales Engineering και Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρεία του οποίου κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. 

Σε κατάθεση που είχε δώσει το 2006 ο κ. Ζοσεράν ομολογούσε πρακτικές διαφθοράς από την εταιρεία του με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί αμέσως δικαστική έρευνα, ενώ έκανε λόγο και για «παράνομες πληρωμές σε αξιωματούχους».

Η εκποίηση και το «μπλόκο»

Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων, στην οποία φέρεται να προχώρησε το ζεύγος Παπαντωνίου - Κουράκου όταν έμαθε ότι βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, φαίνεται πως «συνηγόρησε» στην προφυλάκισή του. Ταυτόχρονα, όμως, υπέρ της προσωρινής κράτησής τους φαίνεται πως μέτρησε και το «μπλόκο» που έβαλαν στο άνοιγμα των λογαριασμών τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την ανυπαρξία στοιχείων για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Γιάννου, οι ανακριτικές Αρχές στάθηκαν και σε ένα ακόμη σημείο για να οδηγήσουν τον πρώην υπουργό στη φυλακή. Το ζευγάρι, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017, όπου παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ωστόσο, όταν το έγγραφο εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου φέρονται να δήλωσαν στις ελβετικές Αρχές ότι δεν παρείχαν τη συναίνεσή τους στους ανακριτές και παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Σημαντική βοήθεια στην εύρεση του μονοπατιού του χρήματος στην υπόθεση Παπαντωνίου προσέφερε η κυπριακή ΜΟΚΑΣ (αρχή για το ξέπλυμα) καθώς από αυτή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των λογαριασμών των off-shore του Χαράλαμπου Μπεκατώρου (αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα, ο οποίος έχει αποβιώσει).

Γιάννος Παπαντωνίου