Πολιτική|30.09.2021 13:02

Κορονοϊός: Φουντώνει στη Βόρεια Ελλάδα η πανδημία - Ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας φέρνουν στο τραπέζι σενάρια για αυστηρότερα μέτρα με το χρόνο να κυλά αντίστροφα.

Σε νέους και παιδιά το 29% των κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται πως πέρσι τον Οκτώβριο η κατάσταση ξέφυγε στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο. Στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν την αναβίωση αυτής της κατάστασης και στρέφουν το βλέμμα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, που είναι ο πολιούχος της πόλης. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση για τις παρελάσεις, με πολλούς ειδικούς να σημειώνουν πως δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη διασπορά της πανδημίας στους νέους.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 29% των κρουσμάτων είναι παιδιά και νέοι έως 18 ετών, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 21% μέσα σε μία εβδομάδα. Σε αυτή τη φάση επικρατεί στάση αναμονής, ενώ τη φετινή σχολική χρόνια τα τμήματα κλείνουν μόνο αν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές. Το επόμενο κρίσιμο “κρας τεστ”  θα γίνει με την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και το μεγάλο ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (να σημειωθεί εδώ  πως η κυβέρνηση “μεταθέτει” την εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας).

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, με δεδομένο άλλωστε πως υπάρχουν περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που δεν έχουν έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο αυτό που κλειδώνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η λήψη τοπικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού σε περιοχές με επιδημιολογική έξαρση.

Παράλληλα σε αυτή τη χρονική συγκυρία δίνεται βαρύτητα στη θωράκιση του συστήματος υγείας ενόψει ενός δύσκολου  χειμώνα και ήδη μια σειρά διατάξεων έχουν πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Να σημειωθεί πως με τροπολογία θα ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων,  με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη να σημειώνει πως η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών έδειξε ότι  υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά, μπορούν να έχουν θετική εξέλιξη, ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου. Πάντως  αυτό που τονίζεται είναι πως τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν αποτελούν πανάκεια και επομένως πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Έντονο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η στασιμότητα που καταγράφεται στους νέους εμβολιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες λιγότεροι από 7000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, με το στόχο για την επίτευξη τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6.1 εκατομμύρια άτομα και στόχος είναι να αυξηθεί αυτός ο αριθμός, καθώς η επιστροφή σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν  σε έκρηξη των κρουσμάτων.

Καμπανάκι έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση και για τα μεμονωμένα περιστατικά, στα οποία πρωτοστατούν αρνητές της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται περαιτέρω τρόποι για να «θωρακιστούν» γιατροί και εκπαιδευτικοί, που δέχονται λεκτικές επιθέσεις από αντιεμβολιαστές. Το πρώτο βήμα είναι να  μην οδηγούνται στο αυτόφωρο δημόσιοι λειτουργοί που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε περίπτωση που υπάρξουν μηνύσεις από  αρνητές.

Την ίδια  στιγμή ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αμφισβητούν την πανδημία και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού μπαίνουν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα ήδη διαβιβάστηκαν   στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οι πρώτοι φάκελοι από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όλες οι ειδήσεις

Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 3 περιοχές - Αναλυτικά τα μέτρα

Νίκος Θεοδωράκης: Θα αποδείξω με DNA ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη - Ασφαλιστικά μέτρα από Μαργαρίτα

«Νόμιζα πως ήταν σακούλα, θα το πατούσα» - Συγκλονίζει η νεαρή που έσωσε το μωρό στην Ελασσόνα

Γαλλία: Νάρκωνε την γυναίκα του επί 10 χρόνια και βιντεοσκοπούσε να την βιάζουν

Τσίπουρα και πεντοζάλι on air στη Βουλή: Όταν το μικρόφωνο πρόδωσε τον Αθανασίου

Κορονοϊόςlockdownνέα μέτρακυβέρνησηΘεσσαλονίκη