Πολιτική|01.10.2021 15:03

Τουρκικός εκνευρισμός με φόντο την ελληνογαλλική συμφωνία – Πυρά από ΥΠΕΞ, υπερπτήσεις, αλλά και επανέναρξη διερευνητικών

Παναγιώτης Βελισσάρης

Έπειτα από τρεις ημέρες αφωνίας για την στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρήτρα αμυντικής συνδρομής και προμήθεια φρεγατών Belharra, η Τουρκία, μετά και τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, εμφανίστηκε και απάντησε σε διπλό επίπεδο: Σε διπλωματικό, με τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών – όπου γίνεται εμφανής ο εκνευρισμός για τη συμφωνία- αλλά και σε επιχειρησιακό με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Τουρκικός εκνευρισμός

Τόσο από την τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, όσο και από αυτή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκύπτει ένας έκδηλος εκνευρισμός από τις ελληνικές κινήσεις, ιδίως ως προς το σκέλος της συμφωνίας με τη Γαλλία που προβλέπει τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με «δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία περιλαμβάνει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας» επεσήμανε: «Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για μαξιμαλιστική θαλάσσια δικαιοδοσία και εναέριο χώρο αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είναι κενό όνειρο να πιστεύει η Ελλάδα ότι μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς αντιτουρκικές στρατιωτικές συμμαχίες κατά τρόπο που βλάπτει τη Νατοϊκή Συμμαχία. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Η πολιτική της Ελλάδας για εξοπλισμό και απομόνωση και αποξένωση της Τουρκίας αντί για συνεργασία είναι μια προβληματική πολιτική που απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, βλάπτοντας επί της ουσίας εαυτόν και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος».

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γείτονος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής: «Είναι κατά των συμφερόντων της ΕΕ να αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, υποστηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Έχει δηλωθεί ότι η αγνόηση των καλοπροαίρετων, εποικοδομητικών προτάσεων με στόχο τη λύση και προσεγγίσεων της Τουρκίας σε θέματα Αιγαίου, ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου και παράτυπης μετανάστευση είναι τόσο κατά του διεθνούς δικαίου και της ισότητας όσο και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της ΕΕ». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «υπογραμμίστηκε ότι η υποστήριξη των μονομερών δράσεων και των εχθρικών στάσεων της Ελλάδας και της ’Ε/κ’ διοίκησης’ θα εμβαθύνει περαιτέρω τις συγκρούσεις στην περιοχή».

Μπαράζ υπερπτήσεων

Εκτός από τις οργισμένες τοποθετήσεις, η Άγκυρα μετέφερε τις προκλήσεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο,  με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, ζεύγος αεροσκαφών F-16 στις 11:26 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11:27 δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση

«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο  και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη... Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ  στη γειτονία μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις τουρκικές τοποθετήσεις. «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου. «Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ανοιχτοί δίαυλοι παρά τον εκνευρισμό

Παρά την αντίδραση της Άγκυρας που δείχνει… εκνευρισμό και αμηχανία, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έχουν καταρρεύσει και έτσι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών, όπως ανακοίνωσε επίσημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο γίνεται  ένα βήμα για την βελτίωση του κλίματος καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση. Να σημειωθεί πως από την ελληνική πλευρά αναμένεται και αυτή τη φορά να δώσει το παρών ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στα υπόλοιπα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά μεν συμμάχους στη διεθνή σκηνή - χθες βρέθηκε στη Ρωσία - αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να  χαμηλώσει τους τόνους.

Από την πλευρά της η Αθήνα εκπέμπει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ως προς την Τουρκία αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών μέσω διαλόγου. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, ωστόσο σημειώνει πως «θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και για να το πράξουμε χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είναι πως η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει το υφιστάμενο πλέγμα συμμαχιών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα λειτουργεί συμπληρωματικά στο NATO (δίχως να υπονομεύει ή να υποβαθμίζει την ευρω-ατλαντική συμμαχία). Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα: το NATO δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν το Άρθρο 5 περί συλλογικής ασφάλειας -που ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων- εφαρμόζεται σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος αποτελεί μέρος της Συμμαχίας. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum πως «υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να συγκροτήσω τις απαραίτητες συμμαχίες, πέρα και πάνω από τις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουμε ήδη. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Αλλά, ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσθέτουμε πόρους στη διατλαντική μας συμμαχία».

Όλες οι ειδήσεις

Επεισόδια – Νέα Σμύρνη: Αποφυλακίζεται ο Ινδιάνος – Τι αναφέρει το βούλευμα

Κορονοϊός - Mini lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 10 περιοχές: Τα μέτρα που ισχύουν

Υγειονομική βόμβα στο Αττικό νοσοκομείο: Σορός γυναίκας είναι στο νεκροτομείο 4 μήνες γιατί αρνούνται να την παραλάβουν

ΣΥΡΙΖΑ: Το μυστικό δείπνο των 12 με στόχο ένα ήρεμο Συνέδριο

Βασίλης Σπανούλης: Ο θαυμαστής Μητσοτάκης και το «παράπονο» του Τσίπρα - Τι είπε ο Αντετοκούνμπο

υπερπτήσειςΆγκυραδιερευνητικές επαφέςbelharraΓαλλίαυπουργείο Εξωτερικώντουρκικές υπερπτήσειςΤουρκία