Πολιτική|24.01.2019 15:40

Αχτσιόγλου: «Επιλογή κατά του εθνικισμού στα Βαλκάνια»

Κατερίνα Τζαβάρα

Την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα με σεβασμό πάνω απ’ όλα στην ιστορία της ίδιας της Μακεδονίας» ανέλυσε στην Ολομέλεια η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για έναν τόπο ζωντανό και πολυπολιτισμικό «του οποίου οι παραδόσεις και η κουλτούρα των ανθρώπων του δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που μιλάνε στο όνομα του, έχοντας στο μπράτσο τον αγκυλωτό σταυρό. Στην ιστορία αυτού του τόπου οι φασίστες, οι ναζί και οι συνεργάτες τους έχουν μόνο μια φρικτή συμβολή. Είναι αυτοί που κυνήγησαν, βασάνισαν, εκτόπισαν χιλιάδες ελληνόφωνους και σλαβόφωνους, όπως το ίδιο έκαναν με τους Εβραίους και τους Ρομά».

Υπογραμμίζοντας πως με τη Συμφωνία πλήττεται ανεπανόρθωτα ο εθνικισμός στα Βαλκάνια είπε στον αντίποδα πως όσοι τάσσονται κατά της Συμφωνίας έχουν κάνει τις επιλογές τους για μια Ελλάδα φοβική που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Όσοι εμπορεύονται τον εθνικισμό μένουν μετά την κύρωση της Συμφωνίας χωρίς πραμάτεια και στις δύο πλευρές των συνόρων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΈφη Αχτσιόγλου