Πολιτική|24.01.2019 19:14

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Newsroom

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών, είναι η αλήθεια», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «και πριν τους βαλκανικούς πολέμους δεν υπήρχε καμιά διοικητική ονομασία Μακεδονία. Τα Σκόπια ανήκαν στο Κοσσυφοπέδιο και αργότερα έγιναν πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Τι σχέση έχουν με την Μακεδονία;" αναρωτιέται ο πρώην πρωθυπουργός και λέει ότι μέχρι τότε δεν έβρισκαν στις περιοχές αυτές «ούτε έναν Μακεδόνα».

«Υποτίθεται η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία. Κάποιοι αυτή την άποψη την υποστηρίζουν και μέσα στην Ελλάδα. Είναι ψέμα γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία. Οι οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια μοιράστηκαν.  Η οθωμανική Τουρκία παραιτείται από τις κτήσεις της έλεγε η επίσημη καταγραφή των εδαφών που κέρδισαν οι βαλκανικές χώρες. Καμία αναφορά στην συνθήκη του Λονδίου στη Μακεδονία. Αργότερα υπογράφηκε η συνθήκη του Βουκουρεστίου. Καμία αναφορά και πάλι στην Μακεδονία, σε αυτές τις συνθήκες του 1913. Αναφέρεται αχνά η λέξη Μακεδονία, για μια περιοχή που συμπίπτει κατά 90% στους χάρτες σε ελληνικά εδάφη».

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του

«Δείτε τώρα τι συμβαίνει: οι Αλβανοί των Σκοπίων θέλουν πλήρη και ισότιμη αναγνώριση ως «συστατική εθνότητα» -όχι ως απλή «μειονότητα». Λίγο βορειότερα, ουσιαστικά καταργούνται τα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου. Για σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι, κάτι αντίστοιχο να επεκταθεί λίγο νοτιότερα, στα σύνορα Αλβανίας-Σκοπίων; Η εξέγερση των Αλβανών στα Σκόπια έχει ήδη γίνει μια φορά, το 2001. Δεν είναι «εικασία». Είναι πρόσφατη ιστορία. Τώρα δεν θα χρειαστεί ούτε εξέγερση καν… Από την άλλη πλευρά ο Σλαβόφωνοι δεν είναι «ένα» πράγμα. Ανάμεσά τους υπάρχουν και οι λεγόμενοι «βουλγαρίζοντες». Κι αυτοί κοιτάνε προς τη Βουλγαρία. Άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι ζήτησε ήδη και έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο, μιλώντας δημόσια πια, για λογαριασμό των Σκοπιανών που νιώθουν Βούλγαροι. Αυτά όλα δεν προοιωνίζουν σταθερότητα. Κυοφορούν εκρήξεις».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα 27 τελευταία χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους, τις αποχρώσεις τους, τις διαφωνίες τους ακόμα. Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα Μακεδονία ούτε παράγωγα ή σύνθετα… Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα. Αλλά όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα: ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Και κανένας μέχρι σήμερα δεν δέχθηκε -δεν διανοήθηκε καν- να αναγνωρίσει «εθνότητα Μακεδόνων» και «μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς! Γιατί; Γιατί απλούστατα αυτά νομιμοποιούν πλήρως τον αλυτρωτισμό τους. Η Συμφωνία των Πρεσπών αυτά ακριβώς κάνει. Είναι έξω από κάθε εθνική γραμμή. Δεν «λύνει» το πρόβλημα. Δημιουργεί πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχαμε καταφέρει να κρατάμε "υπό έλεγχο" ως τώρα… Και για να το στηρίξουν καταφεύγουν σε μια σειρά από κραυγαλέα ψέματα: Για παράδειγμα: λένε ότι η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει τη λεγόμενη «μακεδονική γλώσσα» από το 1977! Τους διέψευσαν οι πάντες με πρώτο τον καθηγητή τον κ. Μπαμπινιώτη. Αλλά τους διαψεύδουν και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί! Αφού αυτό δεν το είχαν επικαλεστεί ποτέ ως τώρα. Γιατί δεν υπήρξε… Τους διαψεύδουν πλέον και οι Βούλγαροι. Οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας». Που παρεμπιπτόντως είναι βουλγαρικό ιδίωμα. Γιατί οι Βούλγαροι διαμαρτύρονται τώρα; Γιατί απλούστατα μόλις τώρα αναγνωρίζεται επισήμως η «μακεδονική γλώσσα». Από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λένε ακόμα ότι εγώ είχα τάχα αναγνωρίσει τα Σκόπια πριν ακόμα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ως υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρονται στην ανανέωση ρουτίνας μιας εμπορικής συμφωνίας Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας που προϋπήρχε. Όμως, όσο υπήρχε η Γιουγκοσλαβία, προφανώς δεν υπήρχε θέμα διεθνούς αναγνώρισης μιας εσωτερικής της «επαρχίας». Άλλωστε, το διαψεύδουν -και αυτό- οι ίδιοι οι Σκοπιανοί: αν τους είχε αναγνωρίσει το παραμικρό ο Σαμαράς, θα το είχαν μόνοι τους επικαλεστεί χίλιες φορές ως τώρα. Αλλά δεν το επικαλέστηκαν ποτέ! Τελικά η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία που μέχρι σήμερα δεν είχε δεχθεί κανείς άλλος, έχει γίνει δυστυχώς πιο Σκοπιανή κι τους Σκοπιανούς! Λένε ακόμα ότι υπήρξε «ευκαιρία λύσης» του Σκοπιανού, με το λεγόμενο «πακέτο Πινέιρο». Αλλά ότι εγώ δήθεν την εμπόδισα την άνοιξη του 1992: όμως ατύχησαν και σε αυτό: τους διαψεύδει ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ στα απομνημονεύματά του! Όπου αποκαλύπτει ότι το «πακέτο Πινέιρο» είχε απορριφθεί όχι μόνον από μένα, αλλά το είχαν απορρίψει απερίφραστα οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Άρα δεν υπήρξε καμία ευκαιρία».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Αντώνης ΣαμαράςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΜακεδονία