Πολιτική|05.10.2021 14:47

Βγήκαν μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ για τις εισφορές ευρωβουλευτών - Τι απαντούν από το περιβάλλον Ανδρουλάκη

Newsroom

Μαχαίρια βγήκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στο Caravel μετά από τοποθέτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου που ισχυρίστηκε ότι ευρωβουλευτές του κόμματος χρωστούν συνδρομές 80 μηνών με το συνολικό λογαριασμό να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. 

«Το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ ζει ουσιαστικά από τις συνδρομές των βουλευτών και την μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, αφαιρουμένου του ποσού που καταθέτει έναντι των οφειλών. Επειδή ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο του υπολογισμό της συνόδου, ζήτησα από το Νίκο Σαλαγιάννη ενημέρωση για την οικονομική συνδρομή βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι οι ευρωβουλευτές δεν συμμετέχουν οικονομικά με την καταβολή  της συνδρομής τους  από το 2014», είπε αρχικά ο Κεγκέρογλου.

Συμπλήρωσε έπειτα: «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και προβλήματα  αργότερα, παρακαλώ να καταβληθεί άμεσα η συνεισφορά των ευρωβουλευτών για 80 περίπου μήνες, όχι με το ποσό των 900 € που καταθέτει κάθε βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά με το ποσό των 700 €, χωρίς  δηλαδή τη συμμετοχή  στο λογαριασμό αλληλεγγύης. Η καταβολή αυτή των 58.000 € περίπου από καθέναν Ευρωβουλευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας πολιτικά, οικονομικά και ηθικά». 

Η αναφορά του κ. Κεγκέρογλου όπως αναμενόταν δεν πέρασε στα... ψιλά αφού μέλη του ΚΙΝΑΛ που βρίσκονται στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη διευκρίνιζαν πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εξηγούσαν χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράνομη χρηματοδότηση κόμματος και έφεραν ως παράδειγμα παράδειγμα το πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει η Μαρίν Λεπέν λόγω αντίστοιχης πρακτικής.

Την παράνομη πρακτική είχε αναδείξει το ethnos.gr

Σημειώνεται πως την πρακτική που παραβιάζει τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπίστωσε η OLAF και είχε αναδείξει με δημοσίευμά του το ethnos.gr από την 30η Απριλίου του 2020. Όσα περιγράφονται στο δημοσιεύμα αυτό επικαλούνται από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τεκμηριώνοντας τη θέση τους.

Σε ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά στο ethnos.gr σημειωνόταν: «Ευρωβουλευτές πολιτικών κομμάτων από δύο διαφορετικά κράτη μέλη παραβίασαν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφέροντας μέρος των μισθών τους στα ταμεία των εθνικών κομμάτων, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Τα μέλη ενός πολιτικού κόμματος μάλιστα αύξησαν υπέρμετρα τον μισθό των βοηθών τους, ώστε να μπορούν να κάνουν επιπλέον εισφορές».
Ουσιαστικά δηλαδή θεωρείται πως παραβιάζει τους κανόνες το να δίνουν οι ευρωβουλευτές μέρος του μισθού τους στα κόμματα.

Όλες οι ειδήσεις

Νίκος Τσουμάνης: Είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του τη Δευτέρα – Εντοπίστηκε δεμένος με τρία tire up στο λαιμό

Σχολεία: Δεν θα παίρνουν απουσίες οι μαθητές που εμβολιάζονται

Πρόβλεψη Μαρουσάκη: Έρχεται κύμα κακοκαιρίας - Ανάμεσα σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά η Ελλάδα

Facebook: Πόσα έχασε ο Mark Zuckerberg από το μπλακ άουτ

Εμβόλιο Pfizer: Στο 47% η αποτελεσματικότητα έναντι λοίμωξης με κορονοϊό μετά από 5 μήνες

ΕΟΔΥ: Και επίσημα πρόεδρος ο Θεοκλής Ζαούτης - Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Βασίλης ΚεγκέρογλουΚίνημα Αλλαγής