Πολιτική|05.10.2021 16:58

Belharra: «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία - Μην ψάχνετε για δικαιολογίες λέει η ΝΔ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία για την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο ίδιος, επί της ουσίας, επέμεινε στα δύο σημεία που διαφωνεί η Κουμουνδούρου και τα οποία καθιστούν εμπόδιο την υπερψήφιση της συμφωνίας.

«Θέλουμε να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας», είπε και συμπλήρωσε ότι μια λύση θα ήταν μια «δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παρέχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας». Ακόμα μίλησε για «ράλι εξοπλισμών», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι προμήθειες πλέον υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

«Αν συμφωνείτε επί της αρχής - που θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε - δε χρειάζεται να βρίσκετε αφορμές για αντιπολιτευτικά άλλοθι. Μην ψάχνετε για δικαιολογίες. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια συμφωνία για μια πραγματική εταιρική σχέση που καλύπτει μεγάλο κομμάτι των στρατηγικών, διπλωματικών και στρατιωτικών επιδιώξεων της χώρας… Σας καλώ να προσδώσουμε ένα περαιτέρω ποιοτικό χαρακτηριστικό σε αυτή την εξαιρετική συμφωνία. Αυτό της εθνικής ομοψυχίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης κάνοντας λόγο για Συμφωνία «που μας κάνει όλους εθνικά περήφανους. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αμυντική συμφωνία».

«Γιατί είναι μία συμφωνία που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των ελληνικών συμφερόντων. Γιατί είναι μία συμφωνία που βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Γιατί είναι μια συμφωνία η οποία αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία. Γιατί είναι μια συμφωνία που συμβάλει στο να αποκαταστήσει η χώρα μας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα μεθοδικά - και ευρωπαϊκά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Θα υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει. «Το να μη ψηφίζει κανείς της Συμφωνία αυτή δεν είναι σωστό! Δεν είναι πατριωτική στάση! Δεν έχει ζυγίσει σωστά τη στάση του! Θα τη θέλαμε καλύτερη ναι αλλά από την άλλη βάζεις να μην την είχαμε; Δε νομίζω βαραίνει περισσότερο η πλευρά της ζυγαριάς που λέει όχι. Υπάρχει χρόνος να το σκεφτούν εδώ μέχρι την Πέμπτη», είπε απευθυνόμενος ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την διαφωνία του εξέφρασε το ΚΚΕ, μέσω του Γιώργου Μαρίνου, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας, την στιγμή που εμπλέκει βαθύτερα το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Γαλλίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός: Σημαντική επιδείνωση και κακοκαιρία διαρκείας – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Black out στο Facebook: Κυβερνοεπίθεση ή λάθος - Οι κίνδυνοι για τους χρήστες

Ιωάννα Παλαιοσπύρου: Θα μπορούσε να είχε πεθάνει - Νέα κατάθεση στη δίκη

Εμβόλιο Pfizer: Στο 47% η αποτελεσματικότητα έναντι λοίμωξης με κορονοϊό μετά από 5 μήνες

Εμβολιασμένοι: Έρχονται περισσότερες ελευθερίες – Τι εξετάζει το υπουργείο Υγείας, πότε αναμένονται ανακοινώσει

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΒουλήΓαλλίααμυντική συμφωνίαbelharraΣΥΡΙΖΑ