Πολιτική|06.10.2021 13:18

Τι είπαν Μητσοτάκης-Πενταρόφσκι: «Κάνε υπομονή για την κύρωση των Μνημονίων» - «Αλλάξτε τις πινακίδες στους δρόμους»

Τίμος Φακαλής

Ιστορική χαρακτηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι στην Ελλάδα, από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991. Το μήνυμα που εκπέμπουν σήμερα όλες οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά μέσα είναι ότι η Αθήνα στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. «Περιμέναμε τριάντα χρόνια αυτήν την επίσκεψη και ήρθαμε ως φίλοι σας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας από την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους Στέβο Πεντάροφσκι και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της από κοινού εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Έβαλε θέμα πινακίδων στους δρόμους 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ζήτημα της αλλαγής των ελληνικών πινακίδων στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας δεδομένου ότι αυτές δεν αναγράφουν το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας (Βόρεια Μακεδονία) αλλά αναγράφουν τον όνομα της πρωτεύουσας (Σκόπια). Η απάντηση που πήρε από την ελληνική πλευρά ο κ. Πενταρόφσκι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ότι στις συνοριακές διαβάσεις το θέμα έχει τακτοποιηθεί και όσον αφορά κάποιες πινακίδες οδικής σήμανσης στο τοπικό και εθνικό οδικό δίκτυο εκεί ενδεχομένως να μην έχουν γίνει αλλαγές λόγω κωλυσιεργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι πινακίδες εντός της ελληνικής επικράτειας ανήκουν στην αρμοδιότητα των Περιφερειών και των Δήμων, όπως διευκρινίστηκε. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είχε αναφερθεί στο ζήτημα και πριν δύο χρόνια. Τότε επιστρέφοντας από διπλωματικό ταξίδι από το Παρίσι λόγω κακοκαιρίας το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και όχι στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Επιστρέφοντας, οδικώς, στη χώρα του είχε σχολιάσει το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι αλλαγές στις πινακίδες.

Υποστήριξη ενταξιακής πορείας 

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Πεντάροφσκι στον κ. Μητσοτάκη ήταν το ζήτημα της υποστήριξης της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ αλλά και τη βοήθεια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων στη  Σλοβενία όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας ότι θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με όλες της τις δυνάμεις της. 

Κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας 

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε και το ζήτημα της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε υπομονή, δεσμεύτηκε ότι θα περάσουν από την Βουλή εν ευθέτω χρόνω ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία δεν επηρεάζεται από την πανδημία αλλά από κάποιες εσωτερικές καταστάσεις και συνθήκες στη χώρα.

Συνεδριάζουν ξανά οι Επιτροπές μετά από ενάμιση χρόνο 

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας «κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για την συνάντηση των Επιτροπών που έχουν συσταθεί ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο για τα σχολικά βιβλία όσο και για τα εμπορικά σήματα. Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας στη συνάντηση για τα ιστορικά και αρχαιολογικά ζητήματα αναμένεται να κυρωθούν και τα πρακτικά για τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν στον τομέα αυτό από τι δύο χώρες. 

Στο τραπέζι των δύο πλευρών τέθηκαν και ζητήματα προώθησης διμερών εμπορικών συμφωνιών σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Πενταρόφσκι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επισκέφτηκε το Μουσείο Μπενάκη και είδε το αρχείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Η επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τετάρτης μετά την συνάντησή του με τον Τζέφρι Πάιατ.

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός - ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων

Πλεύρης για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους: Δεν θα είναι πιο πιεστικά για μη εμβολιασμένους

Μπογδάνος - Επιμένει μετά τη διαγραφή: Είπα αλήθειες

Απεργία εκπαιδευτικών: Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου

Δένδιας μετά τον θόρυβο για Μπογδάνο: Εκπροσωπώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΣτέβο ΠενταρόφσκιΚυριάκος Μητσοτάκης