Πολιτική|08.10.2021 07:21

Βουλή: Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας κυρώθηκε, οι διαφωνίες παρέμειναν

Αλέξανδρος Διαμάντης

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν, σε μια μονομαχία για δύο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σχετικά με τη Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, η οποία υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ από 191 βουλευτές.

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ουσιαστικά στα επιχειρήματα που είχε διατυπώσει και το προηγούμενο διάστημα:

  • η χώρα θα «χρεωθεί» αρκετά δις ευρώ, την ώρα που η οικονομική κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη
  • από τη Συμφωνία προκύπτει ότι η Ελλάδα υποχρεούται να συνδράμει αμυντικά τη Γαλλία, σε περιοχές έξω από την ελληνική επικράτεια, όπως για παράδειγμα στη ζώνη του Σαχέλ
  • και, τέλος, ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην αμυντική συνδρομή εκ μέρους της Γαλλίας σε περίπτωση που η Τουρκία αμφισβητήσει την Ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Επέμεινε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, υπογράμμισε ότι τα οικονομικά μας… αντέχουν να αγοράσουμε τις φρεγάτες αλλά και τα αεροσκάφη, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κρύβεται και για αντιπολιτευτικούς κι όχι πραγματικούς λόγους λέει «όχι» σε μια Συμφωνία που κι ο ίδιος, ως κυβέρνηση, διαπραγματευόταν. Αξίζει, όμως, κανείς να σταθεί και στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν «έκλεισε» το παράθυρο για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, μολονότι ο Ν. Δένδιας λίγο αργότερα ουσιαστικά υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο «δικλίδες» ασφαλείας: Αφενός να το θέλει η χώρα μας, αφετέρου να υπάρχει ευθεία απειλή της Γαλλικής επικράτειας.

Σε κάθε περίπτωση το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα περιείχε φαρμακερές ατάκες. Οι… γραβάτες είχαν την τιμητική τους, με το γαϊτανάκι να ξεκινά όταν ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα πως «Από τα όχι στις γραβάτες, φτάσατε στα όχι στις γραβάτες». Η απάντηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε λίγο αργότερα: «αγοράζετε φρεγάτες, όπως αγοράζετε γραβάτες».

Καμμένος και… φέρετρα

Η… ρελάνς του πρωθυπουργού ήρθε μέσω του κ. Καμμένου καθώς τόσο στην πρωτολογία του όσο και στην τριτολογία του αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing - αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος - ναι το αλλάζουμε», είπε και σε άλλο σημείο θύμισε την «τελετή» του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Σαλαμίνα, την οποία χαρακτήρισε κιτς.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μια ξεκάθαρη γραμμή όταν αναρωτήθηκε με νόημα « Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών [στο Σαχέλ] θα βάλετε όριο». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε άθλια την φράση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάντως ήταν… φαρμακερή

Στο μενού και ο Μπογδάνος

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει η υπόθεση Κ. Μπογδάνος. Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση, όσο κι αν ήθελε να το αποφύγει για να μην αλλάξει η ατζέντα. «Όποιος ξεπερνά τα όρια δεν έχει θέση στη ΝΔ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα το θέμα δεν έχει κλείσει, μιας και ο κ. Μπογδάνος με δήλωσή του στο περιστύλιο άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει βουλευτής της πλειοψηφίας!

Εν κατακλείδι το κυβερνητικό αφήγημα περικλείεται στην εξής φράση του πρωθυπουργού: «Ποτέ άλλοτε μια ισχυρή σύμμαχος δε βρέθηκε εγγυητής επί του πεδίου και αν χρειαστεί «εν όπλοις». Επιχείρημα το οποίο σίγουρα δεν έπεισε το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι καταψήφισε.

Όλες οι ειδήσεις

Αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Ενισχυμένα τα επιδόματα - Την Παρασκευή τα μέτρα

Χρυσή Αυγή: «Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές» - Διαδηλώσεις για τον 1 χρόνο από την καταδίκη

Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Υπερψηφίστηκε με 191 «Ναι» - «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση στους άνω των 50 με υποκείμενα

Κακοκαιρία Αθηνά: Μεγάλη ανησυχία - Έρχονται καταιγίδες σε πυρόπληκτες περιοχές σε Εύβοια και Δ. Ελλάδα

κυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΒουλήσυμφωνίαΓαλλία