Πολιτική|09.10.2021 11:15

Γεραπετρίτης: Φαιδρότητα η φράση «φρεγάτες ή αναδρομικά» - Δεν την είπα ποτέ

Newsroom

Για την πανδημία του κορονοϊού, το κόστος στις τιμές ενέργειας και τα αναδρομικά των συνταξιούχων μίλησε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης το πρωί του Σαββάτου. Ο υπουργός διέψευσε ότι είπε τη φράση «θέλετε φρεγάτες ή αναδρομικά» σε συνταξιούχους, όπως τον κατηγόρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Αριστοτέλης Κάντας.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για τον κορονοϊό, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι στο 1/3 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε πίσω ορισμένες φοροαπαλλαγές λόγω μέτρων στήριξης για ενέργεια

Μιλώντας για τις τιμές ενέργειας και το κόστος των καυσίμων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκρίνεται με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά στις ανατιμήσεις στην αγορά, ιδίως σε ότι αφορά τις τιμές στην ενέργεια, που έχει φθάσει και το 500% στην χοντρική τιμή για το φυσικό αέριο». Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών είπε ότι έχει διπλασιαστεί το ποσό για επίδομα θέρμανσης και για επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο. Ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε ότι «θα είμαστε εκεί για όσο χρόνο διατηρηθούν οι υψηλές τιμές, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για στήριξη των νοικοκυριών μπορεί να πάνε πίσω ορισμένες φοροαπαλλαγές σημείωσε ότι «ελπίζουμε να μην υπάρξει ανάγκη για αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά εάν παρ΄ ελπίδα χρειαστεί, θα γίνει και αυτό».

Περίπου το 80% των νοικοκυριών θα λάβουν μέτρα στήριξης

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο» και τόνισε ότι «περίπου το 80% των νοικοκυριών θα είναι επιλέξιμο για τα μέτρα στήριξης. Θα υπάρχει επίδομα για όλες τις μορφές καυσίμου και πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τις άλλες μορφές».

Δεν είναι σαφές εάν οι ανατιμήσεις θα έχουν προσωρινό ή πιο μόνιμο χαρακτήρα

Για τις συνεχείς ανατιμήσεις και για το εάν αυτές θα έχουν σύντομο ή μόνιμο χαρακτήρα σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις: «Μία σχολή σκέψης εκτιμά ότι οι ανατιμήσεις αυτές θα είναι βραχείας διάρκειας, λόγω της έκρηξης της ανάπτυξης μετά την κρίση του κορονοϊού, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και την άλλη σχολή που λέει ότι αυτές οι ανατιμήσεις θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα».

«Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ, υπάρχει και η πρόταση της Ελλάδας και άλλων 4 κρατών-μελών. Θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς την κατεύθυνση της ενιαίας αντιμετώπισης στην ΕΕ, πιστεύω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρχουν αποφάσεις», είπε για το ενδεχόμενο δράσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει μετάθεση των λογαριασμών για τα καύσιμα θέρμανσης ή να προβλεφθεί εξόφληση τους με δόσεις τόνισε ότι «είναι κάτι που μελετάται, το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής ή της τμηματικής καταβολής των λογαριασμών, που θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε και την ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα για την βιωσιμότητα των εταιρειών. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την ισορροπία της αγοράς. Είναι κάτι που μελετάται. Πάντως, θα γίνει ότι πρέπει για την στήριξη των νοικοκυριών».

Αναδρομικά συνταξιούχων: Διερεύνηση για 300.000 συνταξιούχους

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «υπάρχει μια περαιτέρω διερεύνηση για 300.000 συνταξιούχους, που έχουν μια σειρά από ζητήματα τεχνικά, διότι είχαν πολλές συντάξεις και πηγές και υπάρχει το ζήτημα των συνταξιούχων που παίρνουν προσωπική διαφορά, ένα ποσό υψηλότερο του δικαιούμενου που συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών, ο κ Γεραπετρίτης είπε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ των μποναμάδων. Αυτό που θέλουμε είναι να παραχθεί νέος πλούτος, από την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας και όχι με δανεικά. Αυτός ο πλούτος όταν παραχθεί, θα διανεμηθεί στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας».

Φαιδρότητα η φράση «φρεγάτες ή αναδρομικά» - Δεν την είπα ποτέ

Για την φράση «θέλετε φρεγάτες ή τα αναδρομικά σας;», που του απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Αριστοτέλης Κάντας, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας και δεν θέλω να το σχολιάσω. Η πρόταση ευελπιστώ να ανακληθεί, διαφορετικά θα υπάρχουν οι νόμιμες συνέπειες. Δεν υπάρχει καμία διάζευξη σε αυτό. Είναι άλλο θέμα τα αναδρομικά των συνταξιούχων και άλλο τα εξοπλιστικά προγράμματα και ότι κάνει η Κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα».

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Ανησυχία ειδικών για μπαρ, παρελάσεις - 15 ημέρες θα κρίνουν την εφαρμογή τους

Νίκος Δένδιας: Οι πολυσυζητημένες κινήσεις και η σεναριολογία για την επόμενη ημέρα

Σταϊκούρας: Περιορίζονται τα περιθώρια για νέες πρωτοβουλίες – Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας

Δακτύλιος: Επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου – Τα αυτοκίνητα που αποκλείονται

Πώς χτυπήθηκε το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας – Τα σενάρια

τιμέςαναδρομικάφρεγάτεςσυνταξιούχοιακρίβειαΓιώργος Γεραπετρίτης