Πολιτική|25.01.2019 10:25

Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ θέλουν στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

«Θα πρέπει να διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών ή µε τον δρόµο της αλήθειας και της ελπίδας» υπογράµµισε στις καταληκτικές φράσεις της χθεσινής του οµιλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας προς τους προθύµους βουλευτές, ιδίως όλους όσοι δεν ανήκουν στο κυβερνών κόµµα, ένα ξεκάθαρο δίληµµα που, σύµφωνα µε κοµµατικές πηγές, υπερβαίνει το Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας κάλεσε τα µέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας να πουν το µεγάλο «όχι», ως το ύψιστο πατριωτικό µας καθήκον, και να µην ανοίξουν και άλλες πληγές στον εθνικό κορµό, εγκαταλείποντας µια εθνική πολιτική δεκαετιών. Προειδοποίησε δε ότι, εφόσον κυρωθεί η Συµφωνία, δεν θα µπορεί να ακυρωθεί, ενώ τυχόν παραβίασή της θα οδηγούσε τη χώρα µας σε διεθνή αποµόνωση και ενώπιον του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου.

Ωστόσο, διεµήνυσε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Ν∆ δεν θα προσχωρήσει στη λογική της... αυτόµατης ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, επιφυλασσόµενη να ασκήσει βέτο, όταν αυτή το κρίνει, ανεξαρτήτως του τι ορίζουν οι διατάξεις της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε, µάλιστα, σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, υπενθυµίζοντας πως είχε κατ’ ουσίαν αποδεχθεί την ονοµασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», αλλά και κατά εµβληµατικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι µε την υπογραφή τους το 2006 αποδέχονταν τη συνταγµατική ονοµασία «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας».

Αναφερόµενος σε «επτά αλήθειες» γύρω από τη Συµφωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε ότι, µέσω των χειρισµών της, η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να µονοπωλήσουν για λογαριασµό τους το σύνολο της συγκεκριµένης γεωγραφικής περιοχής, αλλά και της µακεδονικής ταυτότητας µέσω της εκχώρησης εθνότητας και γλώσσας. Αντέκρουσε, µάλιστα, την επιχειρηµατολογία περί αναγνώρισης «µακεδονικής» γλώσσας το 1977 επί του αείµνηστου Κωνσταντίνου Καραµανλή, καταθέτοντας σχετικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα παγίως δεν αναγνωρίζει «µακεδονική γλώσσα», ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έστρεψε το περιβόητο erga omnes εναντίον των εθνικών συµφερόντων, κατοχυρώνοντας διεθνώς τους όρους «Μακεδονία» και «µακεδονικός» για τους βόρειους γείτονές µας.

Ο πρόεδρος της Ν∆ επέµεινε πως κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών δηµιουργεί επικίνδυνα τετελεσµένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και διερωτήθηκε ποια είναι τα εθνικά οφέλη από τον συγκεκριµένο συµβιβασµό. «Οµολογήστε, επιτέλους, ότι µόνον εσείς κάνατε αυτά που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες απέκρουαν στο παρελθόν. Είπατε “ναι” εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν “όχι”» είπε απευθυνόµενος προς τον κ. Τσίπρα, διαχωρίζοντάς τον από τους προκατόχους του και την εθνική γραµµή της εξωτερικής πολιτικής.

Σαμαράς: «Η Μακεδονία είναι µία και είναι ελληνική»

Με την επαναλαµβανόµενη φράση «η Μακεδονία είναι µία και είναι ελληνική» ολοκληρώθηκε η οµιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος πραγµατοποίησε µια ιστορική αναδροµή για να αποδείξει τις ανιστόρητες πρόνοιες της Συµφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον υπό κύρωση συµβιβασµό ορισµό της υποχωρητικότητας και εξόφθαλµη αναγνώριση των αλυτρωτικών επιδιώξεων των βόρειων γειτόνων µας.

«Τελικά η σηµερινή κυβέρνηση... έχει γίνει πιο σκοπιανή και από τους Σκοπιανούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαµαράς, ο οποίος µεταξύ άλλων επικαλέστηκε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Οδυσσέα Ελύτη για να διερωτηθεί ρητορικά εάν οι προαναφερθέντες είναι ακροδεξιοί εθνικιστές, αλλά και για να καταδείξει την ανατροπή στη συνέχεια της εθνικής γραµµής στο Σκοπιανό.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Συμφωνία των Πρεσπών