Πολιτική|25.01.2019 10:25

Γεννηματά: Πυρά κατά Τσίπρα και ευθύνες στη ΝΔ

Φώφη Γιωτάκη

Τη «σηµαία» του πατριωτισµού, ως στοιχείου ταυτότητας της προοδευτικής παράταξης, επιχείρησε να σηκώσει η Φώφη Γεννηµατά για να απαντήσει στις «ταµπέλες περί εθνικισµού που βάζει ο κ. Τσίπρας» σε όσους δεν στηρίζουν τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Η πρόεδρος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης µε την οµιλία της στη Βουλή απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ουκ ολίγες φορές, κατηγορώντας τον ότι µε τη ρητορική του χαρίζει στην ουσία τον γνήσιο πατριωτισµό στην ακροδεξιά και γίνεται πολιτικός χορηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας και της Χρυσής Αυγής.

«Εµείς, η παράταξή µας, δεν είµαστε απάτριδες» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηµατά, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατεύθυνση που ακολούθησε για τα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής -όπως για το «Μακεδονικό»- ο Ανδρέας Παπανδρέου και στη συνέχεια οι επίσης πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σηµίτης και Γιώργος Παπανδρέου – ο τελευταίος, ως γνωστόν, θεωρεί ισορροπηµένη τη Συµφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, η κυρία Γεννηµατά αναφέρθηκε ευθέως σε µεγάλες ευθύνες της Νέας ∆ηµοκρατίας, στην οποία χρέωσε τη δηµιουργία ζητήµατος µε τη FYROM.

«Η Νέα ∆ηµοκρατία ακόµα και σήµερα δεν έχει πει µια λέξη αυτοκριτικής. ∆ιαµορφώσατε ως Νέα ∆ηµοκρατία µια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση, που κληθήκαµε εµείς -η δική µας παράταξη- να διαχειριστούµε. Αφήστε λοιπόν, κύριοι της Ν∆, τις εθνικές κορώνες, αλλάξατε στάση 50 φορές και δώσατε άλλοθι στον κ. Τσίπρα για να αποφύγει τη συνεννόηση» υποστήριξε η κυρία Γεννηµατά, παρουσιάζοντας στη συνέχεια «λεπτοµέρειες» για τη Συµφωνία των Πρεσπών και το ΝΑΤΟ.

«Γιατί δεχτήκατε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ πριν από την ολοκλήρωση της επικύρωσης της Συµφωνίας; Κάτι που δηµιουργεί τετελεσµένα που τα εκµεταλλεύονται τώρα τα Σκόπια, που αντί να θέσουν σε ισχύ τις συνταγµατικές τους τροποποιήσεις, µας ζητούν και από πάνω να επικυρώσουµε πρώτα το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Εµµέσως, δηλαδή, εκβιαζόµαστε» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, επικαλούµενη και σχετικά έγγραφα µε τις αντιρρήσεις του ΓΕΕΘΑ «για την αντιµετώπιση θεµάτων εθνικού ενδιαφέροντος για την ονοµασία της πλειοψηφούσας ενότητας, της γλώσσας και συναφών επιθετικών προσδιορισµών της ΠΓ∆Μ».

Βολές από Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στο βήµα της Ολοµέλειας χωρίς την ιδιότητα του προέδρου Κοινοβουλευτικής Οµάδας, προανήγγειλε αποκαλύψεις για τους λόγους «που σκότωσαν το Ποτάµι» και επιχειρηµατολόγησε για τη στάση του υπέρ της κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Ο επικεφαλής του Ποταµιού, απευθυνόµενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα, σηµείωσε: «Θέλω να πω δυο λέξεις στον κ. Τσίπρα. Την εθνική συνεννόηση τη θυµούνται όλοι στην πτώση τους. ∆εν είστε εσείς η εξαίρεση, κ. Τσίπρα. Οµως εσείς έχετε κάνει κάτι άλλο µοναδικό: Συνυπήρξατε 4 χρόνια µε τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Αγκαλιαστήκατε στις εξέδρες. Τους µοιράσατε υπουργικές καρέκλες και σήµερα παριστάνετε τον αµόλυντο προοδευτικό. Ε, δεν είστε!».

Αναφερόµενος στη στάση της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Η επαναδιαπραγµάτευση της Συµφωνίας που λένε τα στελέχη της Ν∆ είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο κ. Τσίπρας το 2014. Αυτός θα σκίζει τα µνηµόνια και οι ξένοι θα κλαίνε. Αυτός θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν. ∆εν θα υπάρξει άλλη, βελτιωµένη Συµφωνία».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Το ΠοτάμιΚΙΝΑΛ