Πολιτική|25.01.2019 10:25

Κουτσούμπας: «Συµφωνία κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ»

Κατερίνα Τζαβάρα

Για µια Συµφωνία που σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και υπεγράφη κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αµερικανών και της ΕΕ έκανε λόγο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας, στο ίδιο πνεύµα της οµιλίας που απηύθυνε στη συγκέντρωση κατά της Συµφωνίας, στο Πάρκο Ελευθερίας, λέγοντας ταυτόχρονα «όχι» στον αλυτρωτισµό και τον εθνικισµό και «ναι» στη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών.

Στην ουσία ο κ. Κουτσούµπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέµατα και ότι ο βασικός στόχος της Συµφωνίας είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ τώρα και στην ΕΕ σε επόµενη φάση.

Επεσήµανε ότι στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας µεγάλος οικονοµικός πόλεµος, τονίζοντας ότι «γενικότερα τα Βαλκάνια είναι προνοµιακή αγορά, αλλά και πεδίο διαπάλης για τη διέλευση ή όχι του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Και για την Κίνα, τα Βαλκάνια αποτελούν ένα “κανάλι” για τον δρόµο του µεταξιού προς την Ευρώπη, µε την αξιοποίηση του λιµανιού του Πειραιά και την ανάπτυξη σιδηροδροµικών δικτύων της Σερβίας».

Γιουγκοσλαβία

Ο γ.γ. του ΚΚΕ ήταν καταγγελτικός και για τον «ηγετικό ρόλο» που διεκδικούσε και η κυβέρνηση Σηµίτη, όταν η χώρα µας επέλεξε να στηρίξει τους ΝΑΤΟϊκούς βοµβαρδισµούς στη Γιουγκοσλαβία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η «αυτή η Συµφωνία υπεγράφη κάτω από την απρόκλητη παρέµβαση των ιµπεριαλιστών», διαπιστώνοντας ανάλογες κινήσεις και στην πλευρά της γειτονικής χώρας. Ουσιαστικά, έµεινε στην ουσία όσων νωρίτερα είχε πει στην οµιλία του στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για το ότι «οι ιµπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθόρισαν τις προθεσµίες και τα χρονοδιαγράµµατα, ασκώντας πιέσεις και στην αστική σοσιαλδηµοκρατική κυβέρνηση του Ζάεφ να υπογράψει, στους βουλευτές των άλλων αστικών κοµµάτων της ΠΓ∆Μ για να ψηφίσουν τις αλλαγές στο σύνταγµά τους. Ολοι αυτοί έπεσαν πάνω στον γειτονικό λαό για να πει “ναι” στο δηµοψήφισµα που είχε ως ερώτηµα “είστε υπέρ της εισόδου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόµενοι τη Συµφωνία;”».

Εξήγησε επίσης ο κ. Κουτσούµπας τη θέση του ΚΚΕ ότι «επειδή ακριβώς η Συµφωνία είναι ΝΑΤΟϊκή, γι’ αυτόν τον λόγο παραµένουν στο κείµενό της τα σπέρµατα του αλυτρωτισµού µε τα περί “µακεδονικού λαού”, “Μακεδόνα πολίτη” και “µακεδονικής γλώσσας”, που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για αναζωπύρωση των εθνικισµών, την έγερση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εκατέρωθεν, µε την καθοδήγηση πάντα και όποτε το κρίνουν απαραίτητο οι ενορχηστρωτές τού “διαίρει και βασίλευε”».

«Επικίνδυνες θέσεις»

Επέρριψε επίσης ευθύνες στη Ν∆ γιατί, όπως είπε, «ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισµού» µε τη στάση της στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και την κάλυψη που παρέχει σε επικίνδυνες θέσεις που φθάνουν µέχρι το σηµείο να προβάλλουν το αλυτρωτικό, όπως είπε, σύνθηµα «η Μακεδονία είναι µία και ελληνική», το οποίο δεν έχει καµία ιστορική βάση και χρησιµοποιείται µόνο για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάµεις.

Και στην οµιλία του που προηγήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας ο κ. Κουτσούµπας τόνισε ότι το «όχι» του ΚΚΕ στη συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι ταυτόχρονα «ναι» στη φιλία, την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών για να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόµο, τη δική τους εξουσία, την εργατική εξουσία.

Επέκρινε έντονα ως αβάσιµα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης ∆ραγασάκης, πως «δεν µπορεί να υπάρχει αριστερό “όχι” στη Συµφωνία», αλλά και ότι είναι «ακατανόητη» η στάση του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας