Πολιτική|12.10.2021 07:06

Μπαίνουν υπογραφές στη νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ: Οι λεπτομέρειες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με ισχυρές συμμαχίες στη γεωπολιτική «σκακιέρα»  επιδιώκει να απαντήσει η κυβέρνηση στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Την Πέμπτη θα υπογραφεί η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αναχωρεί σήμερα Τρίτη για την Αμερική. Μάλιστα τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Δένδια, με επίκεντρο τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.  

Να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Μιας συμφωνίας που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική αλλά και τις προκλητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι  τοποθεσίες που επελέγησαν έχουν τη δική τους σημασία. Για παράδειγμα η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα  τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. 

Η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ υπάρχει και το σενάριο της επ’αόριστον επέκτασης μετά τη λήξη της πενταετίας. Παράλληλα  θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία (υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχε υπάρξει επιστολή του τότε υπουργού Μ. Πομπέο).  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις, καθώς η  συμφωνία υπογράφεται σε μια εποχή που το διεθνές σκηνικό είναι ρευστό. Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνει τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει  στην ευρύτερη περιοχή.  

Πάντως ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της ελληνικής πλευράς θα συνεχιστεί και μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός στις 21 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της Λίβυης. Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον της Άγκυρας -που εμμένει στο περιβόητο Τούρκο-λιβυκό μνημόνιο -  για τις εξελίξεις. 

Εμμένει στις προκλήσεις η Τουρκία

«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει η Άγκυρα, με ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Για μια ακόμα φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ακολούθησε μια επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, μιλώντας για «παράλογες και αβάσιμες δηλώσεις» υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα. Συνέχισε δε την εμπρηστική ρητορική, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».  

Είναι εμφανές πως η Τουρκία συνεχίζει να τραβά το σχοινί, συντηρώντας το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ναρκοθετώντας τις όποιες προσπάθειες διαλόγου. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η χώρα μας παρανόμως διατηρεί στρατό στα ελληνικά νησιά. Στο γαϊτανάκι των προκλήσεων πρέπει να προστεθούν οι παρενοχλήσεις του ερευνητικού πλοίου Nautical Geο αλλά και η νέα «έξοδος» του Oruc Reis σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου.  

Πάντως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του (με κυριότερη την πορεία της οικονομίας) και παράλληλα να μην βρίσκει ερείσματα στη διεθνή σκηνή. Τώρα στρέφεται εκ νέου στις ΗΠΑ επιδιώκοντας ένα ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν στην προσεχή σύνοδο των G20, βάζοντας - σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης - στο τραπέζι συμφωνία έως  6 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400). 

Όλες οι ειδήσεις

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Ανάλυση Ιγνατίου: Οι κρίσιμες για την αμυντική συμφωνία εγγυήσεις των ΗΠΑ

Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια

Ανατολική ΜεσόγειοςΗΠΑκυβέρνησηΝίκος ΔένδιαςΤουρκία