Πολιτική|13.10.2021 07:33

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης απομονώθηκε και ψάχνει διέξοδο για τις λίστες Πέτσα στο 2015

Βούλα Κεχαγιά

Εν αναμονή της επίσημης στάσης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει πιθανή χειραγώγηση μέσων ενημέρωσης ή εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι η Κουμουνδούρου. Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Ηρακλείου, ενώ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη και με τους αυτοδιοικητικούς φορείς.

Η σύσταση της επιτροπής θεωρείται δεδομένη καθώς ήδη όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση που απαιτεί 120 ψήφους για να περάσει. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κυβέρνηση βρίσκεται σε προφανή αμηχανία κι εξ αυτού του λόγου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την στάση της κι αφήνει να εννοηθεί ότι θα ζητήσει διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα που θα ελεγχθεί ώστε η διερεύνηση να ξεκινήσει από το 2015 από το διάστημα δηλαδή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» κάθε διερεύνηση και καλεί τη Νέα Δημοκρατίας να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. «Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κύριος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;» αναφέρει η Κουμουνδούρου ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα τί προτίθεται να κάνει.

Στο ίδιο πνεύμα και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη που διαπιστώνει «πανικό» στη Νέα Δημοκρατία σχολίασε πως το 2015 δεν υπήρξε «λίστα Πέτσα» θυμίζοντας πως “λίστες Λαγκάρντ υπήρξαν και πολλές άλλες λίστες”. Το σαφές μήνυμα που έστειλε προς την κυβερνητική πλευρά είναι πως “βεβαίως και δεχόμαστε και συμφωνούμε (για τη διεύρυνση). Ας έρθει να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βεβαίως όταν θα γίνει συζήτηση για το χρονικό περιθώριο δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να φοβηθεί κάτι;”

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ίδια ώρα σχολιάζουν πως η χειραγώγηση του Τύπου και της ενημέρωσης από την κυβέρνηση είναι πανθομολογούμενη στην κοινή γνώμη με την επισήμανση πως μπορεί στο κοινοβούλιο να είναι οριακά πλειοψηφική η κυβερνητική στάση στο θέμα, αλλά στην κοινωνία είναι συντριπτικά μειοψηφική. Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να συναινέσει στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής λόγω του μετώπου που συγκρότησαν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης που συντάσσονται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφήνοντας τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη απομονωμένους.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως οι λίστες Πέτσα, οι χρηματοδοτοήσεις στην Enterprise Greece και οι αναθέσεις δημοσίων έργων στον ιδιοκτήτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll συνθέτουν ένα ψηφιδωτό αδιαφάνειας και διαπλοκής και επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης (Πρώτο πρόγραμμα). Ενώ ο Νίκος Παππάς για την εν λόγω εταιρεία ανέφερε πως «τα πάντα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι, να εξεταστεί ποιες είναι οι διαδρομές του χρήματος κι αν η συγκεκριμένη εταιρεία παρέδωσε το έργο για το οποίο πληρώθηκε».

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Όταν μίλησε για τη σκληρή μάχη της με τον καρκίνο

Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Καιρός: Έρχεται «αγριεμένη» η κακοκαιρία Μπάλλος - Έντονα τα καιρικά φαινόμενα

Νέα ΔημοκρατίαΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑσεισμόπληκτοιΚρήτη