Πολιτική|13.10.2021 13:35

Χατζηδάκης: Άμεσα πληρώνονται οι 44 συντάξεις χηρείας - Τι είπε για εκκρεμείς συντάξεις

Newsroom

Για το θέμα με τις 444 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ μίλησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι έχει προκύψει από τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος ήταν ατελής καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη να πάρουν συντάξεις χηρείας οι γυναίκες ναυτικών από το Ταμείο τους. Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα κατέθεσε ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί υπαλλήλους. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το θέμα ρυθμίστηκε με τον νόμο που περασε πριν από περίπου έναν μήνα για τις επικουρικές συντάξεις, βγήκε σχετικό Δελτίο Τύπου για τη ρύθμιση και μίλησε και ο ίδιος στην Βουλή. 

Όταν ο διοικητής του ΝΑΤ κ. Τσαγκαρόπουλο μαζί με τους άλλους υπαλλήλους ζήτησε τους φακέλους, η αρμόδια διεύθυνση απάντησε ότι περιμένουν μια εγκύκλιο, η οποία δεν χρειαζόταν, τόνισε ο υπουργός.«Αυτές οι αντιλήψεις είναι στενοκέφαλες και γραφειοκρατικές και προφανώς μας βρίσκουν απέναντι». 

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το θέμα θα κλείσει και οι χήρες θα λάβουν τις συντάξεις που δικαιούνται από το ΝΑΤ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουμε με αυτό το θέμα» υπογράμμισε. «Δεν θα κάνει κουμάντο ο καθένας που νομίζει. Το θέμα αντιμετωπίστηκε ιεραρχικά και έκλεισε», τόνισε.

Επιπλέον δήλωσε  ότι «έχουν σταλεί στο πειθαρχικό 10 - 11 ακραίες περιπτώσεις ταλαιπωρίας των πολιτών και το πειθαρχικό θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει».

Ο υπουργός επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για στοχοποίηση υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι ανάμεσα από σε 6,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους, επέλεξε να ταχθεί με κάποιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι αυτό μοιάζει με πολιτική χορηγία προς την κυβέρνηση και ότι δεν είναι έξυπνη αντιπολίτευση.

Εκκρεμείς συντάξεις: Υπάρχει βελτίωση - Πρώτος στόχος οι παλιές εκκρεμότητες

Για το θέμα της επιτάχυνσης της απονομή των εκκρεμών συντάξεων των ανθρώπων που περιμένουν για αρκετούς μήνες ο υπουργός δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα αλλά τόνισε ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια με την εγκατάσταση 2.000 καινούργιων ηλεκτρονικών υπολογιστών  και συστημάτων από ιδιωτικές εταιρείες, στην προσπάθεια να αναβαθμιστεί η οργάνωση του ΕΦΚΑ. Επίσης αναφέρθηκε στη λειτουργία του «Πράσινου Κτιρίου» στην Κηφισίας για τις διαδοχικές συντάξεις, και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πιάσουν δουλειά και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές.

Πρώτος στόχος είναι να κλείσουν οι παλιές εκκρεμότητες από το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο υπουργός λέγοντας ότι υπάρχει βελτίωση. «Από τις 155.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν τον Ιανουάριο, σήμερα εκκρεμούν 129.000 και ενώ παλιότερα έβγαιναν 10.000 συντάξεις το μήνα το 2019 και τώρα βγαίνουν 20.000 και σε λίγο θα ανέβουν στις 39.000», σημείωσε. 

Δράσεις εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ

Ο υπουργός αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ δήλωσε ότι το πρόβλημα του φορέα δεν είναι τα έσοδα που μειώθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά η οργάνωση και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών για αυτό όπως είπε τέθηκε σε λειτουργία και το Ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 155.

«Δεν είμαι θαυματοποιός, έχω χειριστεί στο παρελθόν προβληματικές επιχειρήσεις όπως την Ολυμπιακή και τη ΔΕΗ, αλλά ο ΕΦΚΑ, είναι μακρά η πιο προβληματική επιχείρηση που κλήθηκα να διαχειριστώ, καθώς προβληματικά ταμεία που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες, όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ ΤΣΑ, ΤΣΑΥ, συγχωνεύτηκαν ορθώς επί της αρχής το 2016, αλλά χωρίς κανόνες και με λάθος εφαρμογή. Τώρα κάνουμε δύο bypass στον ΕΦΚΑ με στόχο την ταχύτερη απονομή συντάξεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας και κατάρτιση

Ανέφερε, ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα τεθεί πιλοτικά σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε βασικούς κλάδους οικονομίας, ενώ θα δοθεί 1 δισ. ευρώ σε κατάρτιση που θα δοθούν με συγκεκριμένους όρους και με πιστοποίηση και των παρόχων κατάρτισης όσο και των καταρτιζόμενων. «Η κατάρτιση πρέπει να σταματήσει να θεωρείται πλάκα, είναι εφόδιο για το μέλλον», τόνισε.

Επικουρικά και δώρα

Αναφορικά με τα επικουρικά και τα δώρα είπε ότι αυτά είναι αποφάσεις των δικαστηρίων που οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται και όταν προκύψουν αποφάσεις θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα και με τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Γιατί είναι πολύ ψηλός ο αριθμός θανάτων στην Ελλάδα – Τι λέει στο ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γιάννης Κιουμής

Γονείς Κατσίφα αποκλειστικά στο ethnos.gr: Ζητάμε δικαιοσύνη - Δεν υπάρχει πόρισμα

Φώφη Γεννηματά: Σε σοκ το ΚΙΝΑΛ – Τι θα γίνει με τις εκλογές – Τα μηνύματα των υποψηφίων

Ρόδος: Στο νοσοκομείο 8χρονη μετά από καταγγελία για βιασμό

Πέθανε η δημοσιογράφος Ζέτα Καραγιάννη - Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΣΗΕΑ

συντάξειςΚωστής ΧατζηδάκηςΝΑΤΕΦΚΑσυντάξεις χηρείας