Πολιτική|25.01.2019 16:00

«Μπράβο» από τους Ευρωπαίους για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαρία Ψαρά

«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε στα ελληνικά, τα σκοπιανά και τα αγγλικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώτος που «αντέδρασε» μέσω twitter στα νέα. Σε κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος Επίτροπος Χαν «χαιρετίζουν θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της Βουλής».

«Από την αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική πυγμή και ευθύνη από όλες τις πλευρές για την επίλυση μιας από τις πιο παλιές διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής», τονίζουν. «Καθώς προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε ήδη να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μαζί συντάξει μια νέα σελίδα του κοινού μας μέλλοντος της ΕΕ», καταλήγουν.

Σημαντικό βήμα για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης χαρακτηρίζει την ψήφιση της Συμφωνίας ο Επίτροπος Μοσκοβισί.  «Η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και σύντομα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ιστορική πρόοδο για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Συγχαίρω τους ηγέτες και από τις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους!», έγραψε ο Επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σε ένα από τα τέσσερα τουίτ που πόσταρε.

«Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την προοπτική ευρωπαϊκής ένταξης για τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η δύναμη της έλξης της ΕΕ στο καλύτερο της, η οποία φέρνει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή σε μια εποχή όπου οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης βρίσκονται σε άνοδο. Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος καθώς το μακρύ ταξίδι στις Πρέσπες ξεκίνησε με τη συμφωνία Πρζινό του 2015, την οποία μεσολαβούσα και η οποία επέτρεψε σύντομα τη Βόρεια Μακεδονία να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση. Έκτοτε η χώρα έχει ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και έχει αντιμετωπίσει τα ζητήματά της με τους γείτονες. Αυτό πρέπει να είναι μια έμπνευση για ολόκληρη την περιοχή!», κατέληξε ο Επίτροπος Χαν.

Μέσω τουίτερ τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μίλησε για σταθερότητα και ευημερία ολόκληρης της περιοχής και δηλώνει ότι αναμένει την Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αλέξης ΤσίπραςΖόραν Ζάεφ