Πολιτική|19.10.2021 16:22

Χαρίτσης: Βόμβα στα θεμέλια κοινωνικής συνοχής η εκποίηση της ΔΕΗ

Newsroom

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μέσα από ανάρτηση του στο facebook.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση

«Η σημερινή μέρα φέρνει την χειρότερη οικονομική εξέλιξη των τελευταίων δύο ετών. Η επισημοποίηση της εκποίησης της ΔΕΗ δεν είναι μία ακόμη ιδιωτικοποίηση.

Εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, η απώλεια δημόσιου ελέγχου στον βασικό ενεργειακό πυλώνα βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

ΔΕΗ: «Πράσινο» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη Γενική Συνέλευση

Με πλειοψηφία άνω του 99% εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Στο πλαίσιο της Γ.Σ., η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία και παρουσίασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των κινήσεων αυτών για τη ΔΕΗ και τους μετόχους

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης. η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση η αποτίμηση με βάση την προσφορά 1,311 δισ. της Macquarie ανήλθε στο 151% της περιουσιακής της βάσης και κρίθηκε δίκαιο και εύλογο από το ΔΣ της εταιρείας το οποίο και πρότεινε την έγκριση της συναλλαγής από τη Γενική Συνέλευση.

Η ΔΕΗ, επεσήμανε η διοίκηση της εταιρείας, θα συνεχίσει να ενοποιεί το ΔΕΔΔΗΕ στα αποτελέσματα της εισηγμένες, με μειοψηφικά δικαιώματα του νέου μετόχου ενώ τόνισε ότι δεν ήθελε να χάσει τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και ήταν συνειδητή απόφαση, να επιλεγεί με αυτή την προϋπόθεση, ο επενδυτής.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Θερίζει και στις νέες ηλικίες – Έκκληση των ειδικών για εμβολιασμό

Λέκκας για έξαρση σεισμών: Δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση ρηγμάτων

Αποφυλάκιση Πατέλη: Μελετά αναίρεση της απόφασης ο Άρειος Πάγος

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα χορηγηθεί

Μπαχτσελί: Ύπουλη και κρυφή η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας - Οι ΗΠΑ πολιορκούν την Τουρκία

ΣΥΡΙΖΑμετοχέςΑλέξης ΧαρίτσηςΔΕΗ