Πολιτική|20.10.2021 22:05

Ανάλυση Ιγνατίου: Oργή στην Άγκυρα, χαμόγελα στη Δύση για τις συμμαχίες Ελλάδας - Κύπρου

Newsroom

Οι τριμερείς συμμαχίες στις οποίες συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος θυμώνουν την Άγκυρα αλλά σε άλλες πρωτεύουσες δίνεται μεγάλη σημασία επισημαίνει ο ανταποκριτής του OPEN στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε, μέσω αυτών των Συμμαχιών εξυπηρετούνται τα δυτικά στρατηγικά συμφέροντα σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Μάλιστα όπως επισημαίνει από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου με την προσθήκη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία ανέπτυξαν στενές σχέσεις με το Ισραήλ την Κύπρο την Αίγυπτο και την Ελλάδα, οι συμμαχίες αυτές της Αθήνας και της Λευκωσίας γίνονται πιο ισχυρές.

«Αν αναλύσει κάνεις τις σχέσεις των χωρών αυτών της Αιγύπτου του Ισραήλ και των Εμιράτων εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι δημιουργείται ένα «αντιτουρκικό» μέτωπο χωρίς αναγκαστικά να χαρακτηρίζεται έτσι αλλά όλες οι χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν προβλήματα με την Τουρκία τα οποία προκαλεί η άγκυρα», επισημαίνει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Οι «φούσκες» του Ερντογάν

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά η οποία υποτίθεται ότι είναι μέλος της δυτικής συμμαχίας δε συμμετέχει σε τέτοια σχήματα διότι δεν μπορεί. Και αυτό διότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συχνές επαφές με τον κατεξοχήν εχθρό του ΝΑΤΟ τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ συμμετείχε στην τριμερή με τη Ρωσία και το Ιράν.Τέτοιες τριμερείς έγιναν και στην Τεχεράνη και στη Μόσχα και στην Άγκυρα.

«Ο λόγος μάλιστα που σταμάτησε αυτή η Τριμερής είναι άγνωστος αλλά θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι ο Ερντογάν πούλησε την Τεχεράνη όταν ξεκίνησε την αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε προσπάθειά του να τα βρει με το Ισραήλ», αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN προσθέτοντας ότι «ήταν μία ακόμα από τις πολλές φούσκες του Ερντογάν».

Οι συναντήσεις αυτές οι οποίες είναι στρατηγικές υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και αυτό αρκεί, αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, καθώς η Ουάσιγκτον συμμετέχει στην τριμερή της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, η οποία είναι γνωστή ως 3+1.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην οργάνωση της νέας συνάντησης με τη συμμετοχή και της Αμερικής και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησή της, με τον ανταποκριτή του OPEN να εξηγεί ότι εκκρεμεί η νέα τετραμερής με τη συμμετοχή της Ελλάδας της Κύπρου του Ισραήλ και της Γαλλίας.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, την περασμένη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου μία πολύ σημαντική τετραμερή συνάντηση η οποία έγινε γνωστή την επόμενη μέρα με μία πολύ λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τους ομολόγους του από τα Εμιράτα, το Ισραήλ και την Ινδία με τους δύο πρώτους να έχουν βρεθεί στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα όπου και συναντήθηκαν με τον Νίκο Δένδια.

Όπως αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου πρόκειται για μία εντυπωσιακή εξέλιξη ιδιαίτερα όσον αφορά στη συμμετοχή του Ινδού υπουργού. «Οπωσδήποτε οι Αμερικανοί στοχεύουν στην Κίνα αλλά έχει σημασία ότι ξεκίνησαν να επιλέγουν τους νέους συμμάχους τους για τις κρίσιμες περιοχές της Ασίας της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου», καταλήγει. 

Όλες οι ειδήσεις

Γιώργος Παπανδρέου για πρόεδρος ΚΙΝΑΛ: Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή

«Φώναζε βοήθεια» - Η οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη δολοφονία στο Αιγάλεω

Δακτύλιος 2021 στην Αθήνα: Όσα αλλάζουν από 25 Οκτωβρίου - Όλο το ΦΕΚ

Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε μόνος του τον μισθό του

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ταφόπλακα από Ελεγκτικό Συνέδριο για τα δώρα

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνσύνοδοςΤουρκίαΗνωμένες Πολιτείες