Πολιτική|25.10.2021 07:13

Πέραμα: Τα σοβαρά ερωτηματικά, οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και τα πυρά της αντιπολίτευσης για... Άγρια Δύση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια σειρά ερωτηματικών για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την αιματηρή  καταδίωξη στο Πέραμα και τον θάνατο ενός 20χρονου καλείται να φωτίσει η έρευνα που διενεργεί η ΕΛΑΣ. Συνολικά επτά αστυνομικοί, έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και θα απολογηθούν την Τετάρτη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός. Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια του περιστατικού - που έλαβε χώρα ξημερώματα Σαββάτου - έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί.

Χθες ο υπουργός  επισκέφθηκε  στη ΓΑΔΑ τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται, σε μια κίνηση που όπως ανέφερε  είχε «ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα». Παράλληλα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο Πέραμα (να σημειωθεί εδώ πως αντιδράσεις υπήρξαν χθες από Ρομά)
Πάντως οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πυροδότησαν και πολιτικές κόντρες. Ο υπουργός Ανάπτυξης  και Επενδύσεων ´Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε πως «είναι απολύτως προφανές ότι οι Αστυνομικοί έκαναν καλά την δουλειά τους και ότι προστάτευσαν αμυνόμενοι και την ζωή τους και το Κοινωνικό Σύνολο». Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση»

Στην κυβέρνηση αναμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας για να πέσει φως στην υπόθεση, ενώ παράλληλα εξετάζονται και οι επόμενες κινήσεις. Για παράδειγμα πρόκειται να υπάρξουν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις προϋποθέσεις αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα.

Ωστόσο αυτό το Σάββατο δεν ήταν μόνο το περιστατικό στο Πέραμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Η δολοφονία ενός εργαζομένου στο φυσικό αέριο στη Νέα Ερυθραία  από έναν 40χρονο πυροδότησε ένα κύκλο συζητήσεων, καθώς υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων πως είχαν απευθυνθεί στην αστυνομία χωρίς να γίνει κάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες και γι ´ αυτό το θέμα διεξάγεται έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες (και αν ναι γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση).

Το προεκλογικό «νόμος και τάξη» και η … ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τα θέματα ασφαλείας ήταν ψηλά στη γαλάζια προεκλογική ατζέντα το καλοκαίρι του 2019.  Ωστόσο οι  δημοσκοπήσεις που έχουν  γίνει τον τελευταίο χρόνο δείχνουν  πως ο βαθμός της ικανοποίησης των πολιτών σε θέματα ασφαλείας ήταν χαμηλότερος σε σχέση με άλλους τομείς. Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρξαν περιστατικά - όπως το βίντεο που ήρθε στο φως με τον ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη- που είχαν πυροδοτήσει ένα κύμα αντιδράσεων .

Στον ανασχηματισμό - που έγινε λίγο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού -υπήρξαν ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο ένα «restart» . Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είδε  την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση, ενώ για την…  δύσκολη αποστολή  επελέγη ο Τάκης Θεοδωρικάκος.  Να σημειωθεί εδώ  πως πρόκειται για μια ακόμα επιλογή για το συγκεκριμένο υπουργείο ενός προσώπου που δεν προέρχεται  από μια  «δεξαμενή» στελεχών με έντονα δεξιά χαρακτηριστικά (όπως είχε γίνει και με τον κ. Χρυσοχοΐδη).

Όλες οι ειδήσεις

Πέραμα: Η εντολή του Κέντρου και τα ερωτήματα - Τι υποστηρίζουν οι αστυνομικοί

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο νοσοκομείο: Το βεβαρημένο πρόγραμμα και η πτήση από Τουρκία

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα

Alec Baldwin: «Ένοχη» η οπλουργός – Xαρακτηρίζεται απρόσεκτη και ανεύθυνη

Οι ξεχασμένοι των Γρεβενών - Ένα ντοκιμαντέρ του ΕθνοςTv

θάνατοςκαταδίωξηπυροβολισμοίΠέραμααστυνομικοί