Πολιτική|25.10.2021 15:37

Φώφη Γεννηματά: Η εξομολόγηση για τον καρκίνο - «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή»

Newsroom

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, σε ηλικία μόλις 56 ετών, προκάλεσε σοκ στον πολιτικό κόσμο της χώρας και στους πολίτες. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή τέσσερα λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι, μετά από ηπατικό σοκ που υπέστη. Η κυρία Γεννηματά αφήνει πίσω της τρία παιδιά και μια πλούσια πολιτική καριέρα.

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες της ένα πολύ βαρύ όνομα, εκείνο του Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κάκιας Βέργου. Στο μυαλό της - όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» της Ελεονώρας Μελέτη - είχαν μείνει οι φράσεις που έγραψε στην ιδιόχειρη διαθήκη του στο Memorial της Νέας Υόρκης. «Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα και θα τα κάνουν πράξη».

Τα παιδικά της χρόνια - όπως αναφέρθηκαν στην εκπομπή - ήταν γεμάτα αγάπη. Άλλαξε πολλά σχολεία και αποφοίτησε από το Λύκειο της Φιλοθέης και μπορεί να μην κατάφερε να ζήσει πολλά χρόνια με τους γονείς της αλλά ήταν χρόνια γεμάτα και ουσιαστικά. Η ζωή της ήταν συνυφασμένη με την πολιτική. Από μικρή θυμόταν τον εαυτό της να κάνει εκδρομές με το ΠΑΣΟΚ και περιοδείες με τον πατέρα της. Από μικρή ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και θυμόταν ότι ζωγράφιζε στα τετράδιά της τα σπίτια των φίλων της. Παρόλα αυτά και ενώ είχε έφεση στα μαθηματικά, αποφάσισε να περάσει στο πολιτικό τμήμα της Νομικής και ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση.

Το 2008 σε ηλικία 44 ετών ξεκίνησε και η δική της μάχη με τον καρκίνο. Υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση και εισήχθη στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης, όπως και ο πατέρας της. Πάλεψε σκληρά και νίκησε τον καρκίνο για χάρη των παιδιών της. Η μικρή της κόρη ήταν μόλις δύο ετών και εκείνη δεν άντεχε στη ιδέα ότι τα παιδιά της θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους. Μετά από λίγο καιρό νόσησε και η αδερφή της, Μαίρη. 

Φώφη Γεννηματά: «Εκεί που έχεις τα πάντα, τα χάνεις όλα και ξεκινάς από την αρχή»

«Πώς από τη μία στιγμή που έχεις τα πάντα, τα χάνεις όλα... και ξαναρχίζεις από την αρχή» ακούγεται η Φώφη Γεννηματά στον αέρα της εκπομπής, μιλώντας για την οικογενειακή της μάχη με την ασθένεια. «Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους δύο ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων, μια ζωή μαζί, ο ένας για τον άλλον», έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά.

«Ο ένας στήριζε των άλλον. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη ''καρκίνος''. Είχε καρκίνο στο μαστό. Τότε ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Επέλεξα να μιλήσω εγώ», θυμόταν στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Δεν τελειώνει η ζωή, πρέπει να συνεχίζεις»

Σε εκείνο το σημείο η Φώφη Γεννηματά είχε πει «Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να "το σπάσουμε". Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις... και πολύ περισσότερο από πριν».

Η Φώφη Γεννηματά περιέγραφε συγκινημένη πως η μητέρα της δεν σταμάτησε να χαίρεται τη ζωή λεπτό. «Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή, που μας τη μετέδωσε. Αγάπη για τη ζωή, μισούσε τη μιζέρια. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Με έχουν στιγματίσει όλα αυτά και ελπίζω ότι είμαι το ίδιο για τα παιδιά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πως έκανε μεγάλες προσπάθειες να αποκτήσει παιδιά, όταν ο καρκίνος χτύπησε και τη «δική της πόρτα». «Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την απώλεια των γονιών. Και είναι μεγάλο στοίχημα να τα βάλεις σε μια σειρά όλα αυτά. Θέλει μεγάλη συζήτηση με τον εαυτό σου. Το έκανα και προχώρησα. Δεν το βάζω εύκολα κάτω όταν έχω έναν στόχο [...]

Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό» δήλωνε αφότου έμαθε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Μιλώντας για την περιπέτεια της υγείας της, η Φώφη Γεννηματά είχε πει ότι: «Η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σου ... Χρειάζεται η πρόληψη, η ενημέρωση και, αν σου συμβεί, να δώσεις τον αγώνα».

Όλες οι ειδήσεις

Καταδίωξη στο Πέραμα: Πληροφορίες ότι παραδίδεται ο ανήλικος που αναζητείται – Τι θα υποστηρίξουν οι 7 αστυνομικοί

Κίνηση τώρα: Πρεμιέρα για τον Δακτύλιο 2021 με κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει για μάσκες, αποστάσεις, ωράρια σούπερ μάρκετ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Κανονικά συνάντηση με Μπάιντεν - Τα νεότερα για την υγεία του

Πέραμα: Τα σοβαρά ερωτηματικά, οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης και τα πυρά της αντιπολίτευσης για... Άγρια Δύση

θάνατοςΦώφη Γεννηματάκαρκίνος του μαστούΓιώργος Γεννηματάςκαρκίνος