Πολιτική|26.10.2021 22:27

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο αντίο στη γενναία γυναίκα - Μεσίστιες οι σημαίες

Newsroom

Με ένα λουλούδι ανά χείρας και τη θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια, το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά είναι δύσκολο για όσους τη γνώρισαν, την αγάπησαν αλλά και πολίτες που την εκτιμούσαν για τη δράση της στα κοινά. Η κηδεία της θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ως ημέρα εθνικού πένθους.

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10 το πρωί της Τετάρτης στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα ψαλεί και η εξόδιος ακολουθία στις 14:00 το μεσημέρι, για να συνοδέψουν όλοι οι παριστάμενοι ακολούθως την Πρόεδρο του κόμματος στην τελευταία της κατοικία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας, όποιος επιθυμεί μπορεί, αντί στεφάνων, να καταθέσει χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Κιβωτός ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Λογαριασμοί

EUROBANK : 0026 0178 870100 872073 IBAN : GR3702601780000870100872073 SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 - 870 IBAN:GR3801720230005023032595870 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242

ALPHA BANK : 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534

XAMOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και το κωδικό 19963.

Η Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας, διακόπτει τις εργασίες της για μία εβδομάδα σε ένδειξη πένθους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοίνωσε επίσης πως προχωρά σε αναστολή των προγραμματισμένων πολιτικών εκδηλώσεων σε ένδειξη πένθους. 

Με δημοτική δαπάνη ο ενταφιασμός - Ποιοι θα εκφωνήσουν επικήδειους

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη θα γίνει ο ενταφιασμός, όπως αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη, προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής, τη Φώφη Γεννηματά.

Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αποφασίστηκε ο τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμός της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς. Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Αντιμετώπισε γενναία και ψύχραιμα τις μεγάλες προκλήσεις

Αναλυτικά, η εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της Προέδρου του «Κινήματος Αλλαγής», της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της για να την παραδώσει στην αθανασία.

Η Φώφη Γεννηματά, η γυναίκα με το ακαταμάχητο σθένος που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους. Η υποδειγματική στάση ζωής που τήρησε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις προκλήσεις, καθώς και το σύστημα αξιών που υπηρέτησε, αποτελούν πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές παρακαταθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές στον αξιάγαστο τύπο της Ελληνίδας πολιτικού Φώφης Γεννηματά. Η Δημοτική Αρχή εισηγείται η κηδεία να πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη, συμφώνως προς το επισυνημμένο εισηγητικό της αρμόδιας υπηρεσίας και να παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 10:00 το πρωί θα τεθεί η σορός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Θα ακολουθήσει η κηδεία της στις 14:00 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Επικήδειος από τον 17χρονο γιο της Φώφης Γεννηματά

Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο 17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς- Τσούνης.

Για αύριο Τετάρτη που είναι η μέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά έχει κηρυχτεί εθνικό πένθος με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.  Σε ένδειξη πένθους η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της για μία εβδομάδα, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί και η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σοκ για το Κίνημα Αλλαγής

Η πρόσοψη του κτιρίου των γραφείων του ΠΑΣΟΚ έχει καλυφθεί με ένα μεγάλο μαύρο πανό και η ελληνική σημαία κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους ενώ στην είσοδο υπάρχει η φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά.

Από νωρίς το πρωί, φίλοι, συνεργάτες και κομματικά στελέχη φτάνουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη κρατώντας λουλούδια και ανεβαίνουν στον 6ο όροφο όπου βρισκόταν το γραφείο της Φώφης Γεννηματά.

Αναστέλλουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Εν τω μεταξύ οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ, οι κ.κ Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης ανέστειλαν τις κομματικές τους δραστηριότητες, ενώ στις δηλώσεις τους αναγνώρισαν το μεγαλείο της ψυχής και της αγωνιστικότητάς της.

Το χρονικό της μάχης 

Τα σύννεφα, όμως, στην κατάσταση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ μαζεύτηκαν λίγες ώρες μετά την περιοδεία στα Δωδεκάνησα, όπου η Φώφη Γεννηματά πέρασε και λίγο χρόνο με τους πατριώτες της από τη Σύμη, έχοντας πραγματοποιήσει τελικά τόσο κοντά στον τόπο καταγωγής της, την τελευταία πολιτική ομιλία της.

Με ανείπωτη θλίψη και πόνο, «πριν από 15 ημέρες ήταν στη Ρόδο και έτρεχε» για την εσωκομματική μάχη της Προεδρίας στο Κίνημα Αλλαγής μονολογούν κοντινοί της συνεργάτες, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσουν τον άδικο χαμό της.

Ενώ η Φώφη Γεννηματά έδινε αγώνα για να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η μοίρα θέλησε να τη δοκιμάσει ξανά. Επιστρέφοντας από τη Ρόδο, η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε την πρώτη, μεγάλη αδιαθεσία και την επομένη, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου εισήχθη στον Ευαγγελισμό.

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου» ανακοίνωνε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να δηλώνει ότι αν και αποσύρεται από την εκλογική κούρσα παραμένει εστιασμένη στο να λειτουργήσει ως εγγυήτρια της ενότητας της παράταξης.

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», δήλωσε τότε.

Η ανοιχτή και γενναία παραδοχή της προκαλεί ένα ένα εντυπωσιακό κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα, το οποίο της έδωσε κουράγιο να παλέψει ξανά με την καρκίνο που στέρησε από την Φώφη Γεννηματά και τους δύο γονείς της. Με θάρρος και δύναμη η Φώφη Γεννηματά πολέμησε τον καρκίνο ωστόσο, η μεγάλη ανατροπή στην υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ήρθε το περασμένο Σάββατο.

Τότε ήταν που η κατάσταση της υγείας της άρχισε να επιδεινώνεται δραματικά κάτι που δεν άλλαξε ούτε την Κυριακή. 

Η μοιραία κατάληξη για Φώφη Γεννηματά, ήρθε χτες στις 12:04, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», βυθίζοντας στη θλίψη και το πένθος σε όλη τη χώρα. Παλαιότερα, η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στις σκέψεις που έκανε όταν απέκτησε τα δικά της παιδιά παράλληλα με την μάχη της με τον καρκίνο. Τότε, η Φώφη Γεννηματά έλεγε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου. Εμείς ήμασταν πολύ μεγαλύτερες όταν χάσαμε τους γονείς μας, είχαμε προλάβει να ζήσουμε μαζί τους κι έχουμε έντονες αναμνήσεις από εκείνους. Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό».

Το βιογραφικό της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά διετέλεσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, είχε χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986 διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ. Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β' Αθηνών.

Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής. Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011. Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος. Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη.Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Συγκινεί ο Γιώργος Λιάνης

Συγκινούν τα όσα αποκάλυψε για την Φώφη Γεννηματά ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης και δείχνουν ένα μόνο μέρος από την τεράστια εσωτερική της δύναμη και τη γενναία μάχη που έδωσε με την ασθένειά της όλα αυτά τα χρόνια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Λιάνης, ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος από την απώλεια της κυρίας Γεννηματά μίλησε στον ANT1 για τα όσα του αποκάλυψαν άνθρωποι από τον πολύ στενό κύκλο της. «Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητά της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και έλαβε τις αποφάσεις της όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».

Όπως είπε ο Γιώργος Λιάνης, η Φώφη Γεννηματά «περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη. Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα».

«Είναι “άνανδρο” κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με “σύνθημα” ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης», τόνισε.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: «Έκρηξη» στα κρούσματα όπως προ lockdown πέρυσι - Ο παράγοντας γρίπη

Τουρκία: «Μήνυμα στην Αθήνα» με «εκπαιδευτική πτήση» τουρκικών F-16 στο Αιγαίο

Τζανακόπουλος στο σπίτι του θύματος στον Ασπρόπυργο: Ζητά δικαιοσύνη για το Πέραμα

Κιλιτσντάρογλου για 10 πρέσβεις: Η Τουρκία δεν ξανάζησε τέτοιο ρεζιλίκι

Σχολική κάρτα covid: Από 1 Νοεμβρίου στο edupass.gov.gr για μαθητές σε δημόσια σχολεία

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛκηδείαΚίνημα Αλλαγήςθάνατος