Πολιτική|28.10.2021 07:53

ΚΙΝΑΛ: Η δύσκολη επόμενη μέρα υπό το βάρος της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής στελέχη του κόμματος, αφού η Φώφη Γεννηματά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Όσα συνέβησαν, την Τετάρτη, στη Μητρόπολη Αθηνών θα μείνουν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη ενός κόμματος που έχει περάσει από χίλια κύματα και πλέον καλείται (για μια ακόμη φορά) να ανασυνταχθεί και να «ξαναγεννηθεί» από τις στάχτες του.

Η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά

Η παρακαταθήκη, πάντως, της κυρίας Γεννηματά – όπως όλοι παραδέχονται στη Χαριλάου Τρικούπη – θα αποτελέσει τον οδηγό για την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής. Σίγουρα οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες, αφού οι εσωκομματικές διαδικασίες έχουν αυτομάτως μπει σε δεύτερη μοίρα.

Το πιθανότερο, πάντως, σενάριο είναι η ημερομηνία των εκλογών να μην αλλάξει, ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ίσως για μια εβδομάδα). Και τούτο διότι, το κόμμα δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα με «μεταβατικό» αρχηγό, ο οποίος πιθανότατα θα οριστεί από τα όργανα του κόμματος και προφανώς με τη «συναίνεση» και των «έξι» υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αρκετά βαρύ και η απώλεια της κυρίας Γεννηματά δεν επιτρέπει την δημιουργία «πολεμικού» κλίματος, αντιθέτως – σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές – η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σε πλήρως συναινετικό κλίμα, κάτι που και η ίδια θα επιθυμούσε. Το πρώτο «πρόβλημα» που θα κληθεί το κόμμα να αντιμετωπίσει είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αναλάβει να «τρέξει» το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Παραμένει άγνωστο αν για παράδειγμα θα ζητήσει εις εκ των υποψηφίων (όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Παπανδρέου) να αναλάβει την προεδρία ή θα αναλάβει πχ ο νυν γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, έχει σημαντική επιρροή στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οπότε αν τεθεί κάτι τέτοιο σε ψηφοφορία το πιθανότερο σενάριο είναι να «περάσει» η υποψηφιότητά του. Από την άλλη πάλι θα είναι unfair για τους υπόλοιπους υποψηφίους, δεδομένου ότι οι ίδιοι (και κυρίως ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Π. Χρηστίδης) δεν βρίσκονται καν στη Βουλή.

Τέτοιου είδους συζητήσεις δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ξεκινήσουν ήδη από το Σαββατοκύριακο καθώς οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα μετά την αναβολή λόγω πένθους που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας. Με άλλα λόγια, τα φώτα της επόμενης ημέρας στρέφονται σε μια ενδεχόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ή κάποιου άλλου οργάνου εάν υπάρξει διαφορετική πρόταση), όπου και θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις στην σκιά του (πρόωρου) θανάτου της Φωφης Γεννηματά…

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Ρίγη συγκίνησης στο τελευταίο αντίο - Οι επικήδειοι από τα παιδιά της

Ερντογάν: «Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ» - Ακυρώθηκε η συνάντηση με Μπάιντεν

Επίθεση με βιτριόλι: Καταδίκη με τη μέγιστη των ποινών στην Έφη Κακαράτζουλα

Εξάρχεια: Βίντεο δείχνει αστυνομικό των ΜΑΤ να σπάει τζαμαρία και να λέει «είμαι τρελός»

Koρονοϊός - CDC: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η τέταρτη δόση εμβολίων

ΜητρόποληΚίνημα ΑλλαγήςΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά