Πολιτική|31.10.2021 19:42

Τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο: Ανησυχία για εργαλειοποίηση μεταναστών από τον Ερντογάν

Newsroom

Σε επιφυλακή είναι οι ελληνικές αρχές μετά το θρίλερ με τουρκικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε περίπου 400 μετανάστες στο Αιγαίο.

Οπως επισημαίνεται υπάρχει ο φόβος ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως θα αποπειραθεί να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες που καταφθάνουν στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, καθώς όπως επισημαίνουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το δουλεμπορικό μπορεί να είναι μέρος ενός σχεδίου για υβριδικό πόλεμο με μετανάστες, στο Αιγαίο, όπως είχε κάνει η Τουρκία στον Έβρο.

Στην Κω για ταυτοποίηση οι 382 μετανάστες

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι 382 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, που για μέρες βρίσκονταν εν πλω, στοιβαγμένοι στου τουρκικό δουλεμπορικό, φτάνουν στο λιμάνι της Κω.

Σε εικόνες που εξασφάλισε το OPEN, το πλοίο - φάντασμα με τουρκική σημαία, έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά και η μετεπιβίβαση των μεταναστών γίνεται με σκάφος του Λιμενικού Σώματος. 

Με πούλμαν, βαν και κλούβες της αστυνομίας οδηγούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω προσωρινά ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής αιτημάτων ασύλου και ακολουθώντας το πρωτόκολλο θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Γ.Τ υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του τουρκικού πλοίου προς την Κω, πάνω στο δουλεμπορικό μια γυναίκα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, λόγω δύσπνοιας προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές, με τις αρχές να κρατούν 6 άτομα για ανάκριση την ώρα που το 40% των επιβαίνοντων δηλώνουν ανήλικοι.

Τα αιτήματα των ελληνικών αρχών προς ΕΕ - Τουρκία

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει έτσι ώστε η Τουρκία να πάρει πίσω ως οφείλει τους μετανάστες, κάτι που αρνήθηκε έως την τελευταία στιγμή.

Γ.Τ υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:  «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας». 

Γ.Τ υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή, γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το δουλεμπορικό μπορεί να είναι μέρος ενός σχεδίου για υβριδικό πόλεμο με μετανάστες, στο Αιγαίο, όπως είχε κάνει η Τουρκία στον Έβρο.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φόβος δηλαδή να εκμεταλλευτεί εργαλειακά  ο Ερντογάν την υπόθεση των μεταναστών και με δεδομένο ότι αυξάνονται τα ρεύματα από πλευράς Αφγανιστάν», επισημαίνει ο υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, Στέλιος Φενέκος.  

Το δουλεμπορικό μεταφέρεται στη Λέρο, όπου κατάσχεται σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Γ.Τ υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Άρνηση από Τουρκία

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να επιστρέψει στο τουρκικό λιμάνι, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε.

«Η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τζανάκης - Σαρηγιάννης «βλέπουν» Νοέμβριο ακόμη και πάνω από 5.000 κρούσματα

Μόσιαλος κατά της ιδέας για SMS σε ανεμβολίαστους: «Θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα»

Συντάξεις: Άνοιξε το Τaxis για τα αναδρομικά - Ο λογαριασμός από την εφορία

Τεκμήρια διαβίωσης: Επανέρχονται το 2022

Ξανά τουρκική φρεγάτα σε απόσταση αναπνοής από το Nautical Geo

Συντάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν: Στο επίκεντρο Συρία, «πρέσβεις» και F-35

πλοίοΑιγαίοΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνμετανάστεςΕυρωπαϊκή Ένωση