Πολιτική|01.11.2021 06:48

ΚΙΝΑΛ: «Συναίνεση» μέχρι… νεωτέρας – Το παρασκήνιο της «πράσινης» συμφωνίας

Newsroom

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο κύβος ερρίφθη: ο νυν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου αναλαμβάνει τα θεσμικά και λειτουργικά καθήκοντα του κόμματος και οι δύο Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης θα εκπροσωπούν το κόμμα στη Βουλή. Με άλλα λόγια, οι «δύο» θα εκτελούν από κοινού χρέη αρχηγού της Κοινοβουλευτική Ομάδας, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να επικυρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα έχει τυπικό χαρακτήρα. Το παρασκήνιο, πάντως, της συμφωνίας, ως είθισται στο ΚΙΝΑΛ, ήταν κάτι παραπάνω από πλούσιο και δίνει μια πρώτη «γεύση» των συμμαχιών που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ευθύς εξ αρχής υπήρχαν δύο προτάσεις, μια από την πλευρά Παπανδρέου και μια από την πλευρά Ανδρουλάκη - Λοβέρδου. Ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε ουσιαστικά ο κ. Κεγκέρογλου να είναι ο «μεταβατικός» πρόεδρος (αντίστοιχη ήταν η περίπτωση του Γ. Πλακιωτάκη στη ΝΔ), κάτι για το οποίο είχαν συμφωνήσει όταν ο γραμματέας του κόμματος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι όμως διαφωνούσαν.

Γνωρίζοντας ότι ο κ. Κεγκέρογλου θα ήταν της επιρροής Παπανδρέου αντιπρότειναν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να έχουν ουσιαστικά τα «ηνία» εντός της Βουλής και ο κ. Κεγκέρογλου να ασχολείται κυρίως με τη λειτουργία της ΚΟ. Η πλευρά Παπανδρέου ναι μεν διαφωνούσε, ωστόσο τα «κουκιά» δεν έβγαιναν. Σε περίπτωση, δηλαδή, που ετίθεντο οι δύο προτάσεις σε ψηφοφορία στην αυριανή συνεδρίαση το πιθανότερο σενάριο ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό να ηττάται, αφού δεν έχει την πλειοψηφία στη ΚΟ. Η «συμμαχία» Ανδρουλάκη - Λοβέρδου θα έβγαινε κατά πάσα πιθανότητα νικήτρια, οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει. Να σημειωθεί ότι και ο Πάνος Χρηστίδης δεν έφερε διαφωνίες ως προς την πρόταση Ανδρουλάκη – Λοβέρδου, σημειώνοντας στο ethnos.gr ότι «είμαι σύμφωνος με ό,τι εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Συνεπώς η σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα περιλαμβάνει εκπλήξεις, αφού ο πρώτος «παρασκηνιακός» πόλεμος έληξε. Πλέον σε ουσιαστικό επίπεδο ακολουθεί (μέσα στο επόμενο διήμερο) η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ η οποία θα αποφασίσει τα διαδικαστικά ζητήματα της εσωκομματικής διαδικασίας. Παράλληλα θα συνεδριάσουν και οι νομαρχιακές εκλογικές επιτροπές, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποιες περιοχές θα στηθούν οι κάλπες και ποιοι θα λειτουργήσουν ως εφορευτική επιτροπή. 

Προγραμματικές… δηλώσεις

Στο μεταξύ, πλέον όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί μπαίνουν σε «σκληρό» προεκλογικό κλίμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου από… σήμερα ξεκινά τις επισκέψεις (στις 11 θα συναντηθεί με τον  Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και στις 13:30 θα επισκεφθεί στο Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ και στη συνέχεια τον Ξενώνα του Συλλόγου ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ), την στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος σε κάθε ευκαιρία δίνει το πολιτικό του στίγμα. Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι εάν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πάντως οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν κάνει ξεκάθαρο… 

εκλογέςΚΙΝΑΛΑνδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος ΠαπανδρέουΒασίλης ΚεγκέρογλουΕκλογές ΚΙΝΑΛ