Πολιτική|03.11.2021 21:51

Κορονοϊός: Η επέλαση της πανδημίας ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο

Newsroom

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πυροδότησαν νέα πολιτική κόντρα την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τροπολογία για είσοδο στις εκκλησίες με αρνητικό rapid test ενώ ο πρωθυπουργός ζητά από τον πολιτικό κόσμο να μην κομματικοποιεί άσκοπα τη «μεγάλη εθνική μάχη», όπως είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν. 

Για πανδημία των ανεμβολίαστων κάνει λόγο η κυβέρνηση που απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και ανοίγει την πλατφόρμα για την τρίτη δόση στις ηλικίες άνω των 18. Στον απόηχο των έκτακτων μέτρων, η κριτική που εισπράττει το Μέγαρο Μαξίμου πάντως είναι σφοδρή με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει τροπολογία για rapid τεστ και στις εκκλησίες.

Η κυβέρνηση μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων και ζητά την κρίσιμη ώρα να μην πολιτικοποιείται η μάχη κατά της πανδημίας. Η αντιπολίτευση πάντως την κατηγορεί ότι πορεύεται με πυξίδα όχι τις επιστημονικές εισηγήσεις, αλλά το πολιτικό κόστος «Όσοι δε θωρακίζονται πρέπει να προστατευθούν. Για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. 

Τσίπρας: Δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την εκλογική τους πελατεία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία στην εξαγγελία μέτρων. «Δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την εκλογική τους πελατεία. Αφήνοντας έξω την Εκκλησία και απροστάτευτους τους πιστούς. Η χώρα οδηγείται σε εκατόμβη νεκρών και η ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. ο οποίος και επανέφερε την πρόταση για επιστημονική επιτροπή κοινής αποδοχής και κατέθεσε τροπολογία για rapid test για όσους προσέρχονται στην εκκλησία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, προειδοποίησε πως τα νοσοκομεία δεν πρέπει να γίνουν πάλι νοσοκομεία μιας νόσου ενάντια στον κορονοϊό και ζήτησε συναίνεση στη μάχη κατά της πανδημίας. «Έκκληση στα κόμματα. Να ακούσουμε τους επιστήμονες. Να μην κομματικοποιούμε μία εθνική μάχη. Δεν πρέπει να διαρραγεί το επιστημονικό μέτωπο», ανέφερε. 

Οικονόμου: Όταν κρίθηκε απαραίτητο έκλεισαν οι ναοί για τους πιστούς

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της κυβέρνησης όταν κρίθηκε απαραίτητο για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία έκλεισαν οι ναοί για τους πιστούς, ενώ σήμερα γίνεται υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος για τους ανεμβολίαστους ιερείς και ιεροψάλτες. Όσο για τον διαχωρισμό των επιστημόνων σε κοινής ή μη αποδοχής, για μας είναι ξεκάθαρο ότι η επιστημοσύνη κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα όχι από κόμματα», είπε.

Η διαμάχη μεταφέρθηκε και στη βουλή με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, να αναρωτιέται, «Συμφωνούν οι επιστήμονες με την εξαίρεση των πιστών από τα rapid;». Στη βουλή, κόντρα υπήρξε και για τον αριθμό των μαθητών μέσα στις τάξεις με την υφυπουργό παιδείας, Ζέτα Μακρή, να υποστηρίζει ότι «μόνο το 4,53 % του συνόλου των τμημάτων έχουν 25 μαθητές και πάνω» και τον Νίκο Φίλη να υποστηρίζει ότι «200.000 παιδιά συνωστίζονται σαν τις σαρδέλες». Για την κατάσταση τοποθετήθηκε και το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του, όπου επισήμανε ότι «η πανδημία καλπάζει και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ανάσχεσή της».

Αλέξης ΤσίπραςκυβέρνησηπανδημίαΝέα Δημοκρατίανέα μέτραΚυριάκος ΜητσοτάκηςαντιπολίτευσηΚορονοϊόςανεμβολίαστοιΣΥΡΙΖΑ