Πολιτική|03.11.2021 20:23

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές το 2022

Newsroom

Την αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές μέσα στο 2022 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων».

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Mega και τους Γιάννη Πρετεντέρη καιΡάνια Τζίμα, δήλωσε: «Θα απαντήσω ευθέως λέγοντάς σας καταρχάς ότι έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς. Μια τουριστική περίοδο η οποία πήγε εξαιρετικά. Αυτό σημαίνει παραπάνω χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Καταθέσεις οι οποίες είναι πολύ υψηλές και εν μέσω πανδημίας. Γιατί; Γιατί στηρίξαμε την πραγματική οικονομία.Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά. Και βεβαίως ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Διότι δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, και αυτό είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας -στην υπόλοιπη ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε- να ανακόψουμε αυτή την πορεία. Διότι η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε, σήμερα, για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος ο οποίος είναι άνεργος. Όμως, θα υπάρχει δεύτερη»

Σε ερώτηση σχετικά με παρέμβαση στα καύσιμα για τους αγρότες και παρέμβαση στον κατώτατο μισθό δύο φορές, ο πρωθυποργός απάντησε, «και παρέμβαση στον κατώτατο μισθό πέραν αυτής που έχει ήδη ειπωθεί, το 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί, εντός του 2022».

Επιστροφή Ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2022

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα επιστραφεί για όλους τους αγρότες ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Έδωσα ήδη εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες. Για το 2022. Ένας σημαντικός αριθμός αγροτών θα ωφεληθεί από αυτή την παρέμβαση. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Και, ναι, είναι και ένα κίνητρο παραπάνω το οποίο δίνουμε στους αγρότες -δεν είναι το μόνο που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής- να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε μεγάλη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα αν ο κάθε αγρότης πηγαίνει μόνος του.

Στις Εκκλησίες δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος

Το γεγονός ότι στις εκκλησίες δεν υπάρχει κάποιος στην… πόρτα ώστε να ελέγξει τα rapid test έφερε ως επιχείρημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας ουσιαστικά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. «Στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς. Εν πάση περιπτώσει, για να το κλείσουμε το θέμα αυτό, εάν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί θα ήμουν διατεθειμένος να το συζητήσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που στο πρώτο κύμα της πανδημίας έκλεισε τους ναούς.

Συγκεκριμένα τόνισε ο πρωθυπουργός:

Κ. Μητσοτάκης: Κλείσαμε τις εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε μια σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία η οποία τελικά πείστηκε, όμως, ότι αυτό ήταν το σωστό. Για να απαντήσω, όμως, στο ερώτημα σας. Ο κ. Τσίπρας, αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες. Εγώ θα αντιτείνω το εξής...

Γιάννης Πρετεντέρης: Άρα, κατάλαβα δεν είναι για την υποχρεωτικότητα του τεστ. Είναι για την υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού για να μπορείς να μπεις στις εκκλησίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Του πιστοποιητικού, εντάξει. Λοιπόν, εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα: θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα. Από όλη την κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο του μέλημα είναι το αν θα έχουμε τεστ και για όσους μπαίνουν σε εκκλησίες; Και αν υπήρχε τρόπος αυτό, κ. Πρετεντέρη, κα Τζίμα, να το εφαρμόσουμε, δεν θα ήμουν αρνητικός…

Ράνια Τζίμα: Στο λιανικό εμπόριο, γιατί θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο ο έμπορος ο οποίος έχει μόνος του ένα μαγαζί- γιατί ξέρετε ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορίου αυτό- να εξυπηρετεί τον πελάτη και ταυτόχρονα να ελέγχει στην είσοδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί υπάρχει κάποιος στην πόρτα. Στην εκκλησία πολλές φορές…

Ράνια Τζίμα: Όχι πάντα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς. Εν πάση περιπτώσει, για να το κλείσουμε το θέμα αυτό, εάν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί θα ήμουν διατεθειμένος να το συζητήσω. Επαναλαμβάνω όμως, ο λόγος…

κατώτατος μισθόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊόςlockdownακρίβεια