Πολιτική|04.11.2021 07:19

Κυβέρνηση: Τα «όχι» της πανδημίας και τα «ναι» της οικονομίας

Newsroom

Ξεκάθαρο «όχι» σε νέο lockdown λέει η κυβέρνηση, που μιλά για πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα πως οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εξετάζονται οριζόντια μέτρα, που θα αφορούν όσους πολίτες έχουν κάνει το βήμα στην «επιχείρηση Ελευθερία». Παράλληλα δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : τους ανεμβολίαστους αλλά και σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως:

  1. Oσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.
  2. Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη ενισχυτική δόση. Η εκτίμηση πάντως είναι πως οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες δόσεις θα κάνουν ευκολότερα ένα ακόμα βήμα για να ενισχύσουν περισσότερο την άμυνα απέναντι στον Covid.

Αλλαγές για τους πιστούς στις εκκλησίες δεν εξετάζονται, με το επιχείρημα πως είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Το θέμα προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Με την κυβέρνηση να απαντά πως το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας από την αντιπολίτευση. Πάντως, το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα αντιπολιτευτικά πυρά προς την κυβέρνηση πως με τις κινήσεις που κάνει στο μέτωπο της πανδημίας δείχνει πως δεν θέλει να δυσαρεστήσει ένα δεξιό ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναπτύσσεται μια ρητορική πως δεν πρέπει να δίνεται βαρύτητα στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στη θετικότητα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Επισημαίνεται δε πως πρόκειται για ένα «κύμα» της πανδημίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς το 73% των ενηλίκων είναι ήδη εμβολιασμένοι.

Τα θετικό αφήγημα της οικονομίας

Νέα μέτρα στήριξης ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το 2022, επενδύοντας στα θετικά μηνύματα από το οικονομικό πεδίο. Ο πρωθυπουργός - μιλώντας στο Mega - σημείωσε πως έρχεται και δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό θα δοθεί τον Ιανουάριο και θα είναι της τάξης του 2%. Ωστόσο, θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση, αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και οι δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Επίσης, γίνεται επεξεργασία ενός σχεδίου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τελικό σχέδιο.

Η κυβέρνηση λέει «ναι» και σε πρόσθετα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι αυξήσεων. Αυτό που τονίζεται είναι πως έχουν ήδη διατεθεί 500 εκατομμύρια για την απορρόφηση των κραδασμών που φέρνει η άνοδος των τιμών στο ενεργειακό πεδίο και εφόσον χρειαστεί το πλέγμα στήριξης θα επεκταθεί.

Τα … διλήμματα της κάλπης

Για εκλογές στο τέλος της τετραετίας μίλησε ο πρωθυπουργός, βάζοντας εκ νέου τα διλήμματα που θα τεθούν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ουσιαστικά το «γαλάζιο» ερώτημα θα είναι «σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».

Όσον αφορά στη συζήτηση περί προοδευτικής διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για στρατηγική ήττας. «Είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση» είπε και προσέθεσε : δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία θα προχωρήσει εκ νέου σε εκλογές (κίνηση που «καίει» την απλή αναλογική).

κυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκηςκατώτατος μισθόςεκκλησίεςνέα μέτρα