Πολιτική|08.11.2021 07:10

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα ή μόνοι μας – Οι πρώτες μετρήσεις και τι δείχνουν

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αφού «διευθετήθηκαν» τα διαδικαστικά (αλλά αρκετά ουσιαστικά) ζητήματα που αφορούσαν ποιος θα ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πλέον στο Κίνημα Αλλαγής έχουν μπει για τα καλά σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Και οι έξι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τα ξεδιπλώνουν την ατζέντα τους ενώ ουσιαστικά το διακύβευμα στο ΚΙΝΑΛ αφορά την επόμενη μέρα. Με ποιον, δηλαδή, κι αν θα συμμαχήσουν δεδομένου ότι δύσκολα μέχρι τις επόμενες εκλογές το κόμμα θα αποκτήσει δυναμική… εξουσίας. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι αποκλείεται να «συμμαχήσει» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει σαφείς αποστάσεις κι από τα δύο κόμματα ενώ ουσιαστικά το ίδιο έχει πράξει και ο Ν. Ανδρουλάκης. Οι δύο τελευταίοι, πάντως, θεωρητικά βρίσκονται πιο «κοντά» στην Κουμουνδούρου παρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με έμπειρα να στελέχη να υποστηρίζουν ότι η εκλογή είτε του κ. Παπανδρέου είτε του κ. Ανδρουλάκη σίγουρα θα δημιουργήσει ένα «αντιδεξιό» μέτωπο.

Αυτή είναι η συζήτηση που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη εξου κιόλας ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του συνέντευξη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμμάχησε με τον καραμανλισμό» για να κρύψει τα αίτια της χρεοκοπίας, τον χαρακτήρισε "συντηρητική Αριστερά» και εμμέσως «κακή απομίμηση». Από την πλευρά του, δε, ο Α. Λοβέρδος έχει απορρίψει οιαδηποτε συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα και μάλιστα έχει εστιάσει στο γεγονός ότι οι συνηποψήφιοί του χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους με τον Αλ. Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τους άλλους τρεις υποψηφίους (Π. Χρηστίδης, Π. Γερουλάνος και Χ. Καστανίδης) συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον Κ. Μητσοτάκης. Αυτοί οι τρεις, πάντως, θεωρούνται ουσιαστικά οι «ρυθμιστές» του αποτελέσματος και ειδικά στον δεύτερο γύρο καθώς εκεί θα κριθεί ο νικητής.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Από την πρώτη στιγμή συνεργάτες του Α. Λοβέρδου υποστήριζαν ότι με βάση τις μετρήσεις που έχουν, ο ίδιος είναι πρώτος. Η πρώτη δημόσια δημοσκόπηση τους επιβεβαίωσε καθώς ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται μπροστά από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ν. Ανδρουλάκη ενώ ακολουθούν οι Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, και Χάρης Καστανίδης οι οποίοι συγκεντρώνοντας μονοψήφια ποσοστά, Ειδικότερα στην «δεξαμενή» των πιθανών ψηφοφόρων, ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γελουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%). Όσον αφορά στην καταλληλότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ των πολιτών που προτίθενται πως θα ψηφίσουν, προηγείται με 32,4% και ακολουθούν, Παπανδρέου με 24,6%, Ανδρουλάκης με 23,9%, Χρηστίδης με 5,3%, Γερουλάνος με 4% και Καστανίδης με 3,9%. Από την άλλη, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ προβάδισμα διατηρεί και πάλι ο Ανδρέας Λοβέρδος με 30,2% έναντι των Παπανδρέου με 27,1%, Ανδρουλάκη με 24,5%, Χρηστίδη με 5,4%, Γερουλάνου με 3,9% και Καστανίδη με 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη μέτρηση όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι απαραίτητο ότι θα πέσει… μέσα, διότι είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί η δεξαμενή των ψηφοφόρων.

Η διαδικασία

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αναφορικά με τη διαδικασία των εκλογών ήδη η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε που θα στηθούν κάλπες ενώ αναμένεται να σταλούν και τα ειδικά ipad μέσω των οποίων κανείς θα ψηφίζει. Ο φόβος που υπάρχει είναι κυρίως ο συνωστισμός (λόγω Covid) και ως εκ τούτου θα δοθούν σχετικές εντολές προκειμένου να μην υπάρξουν… ζητήματα.

Κίνημα ΑλλαγήςΑνδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος ΠαπανδρέουεκλογέςΦώφη Γεννηματά