Πολιτική|07.11.2021 15:36

Αρχιτέκτονας τουρκο-λιβυκού μνημονίου: «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά ύδατα»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, κρούει τον κώδωνα του «κινδύνου» στην τουρκική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Με χάρτες στο λογαριασμό του στο twitter, αναφέρει ότι ο απώτερος στόχος της Ελλάδας, η οποία κλιμακώνει συνεχώς τις εντάσεις στο Αιγαίο με την Τουρκία, είναι να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

«Εγώ λέω εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχουν τουρκο-ελληνικά προβλήματα, υπάρχουν ελληνικές απαιτήσεις. Ας δει ο τυφλός και ας ακούσει ο κωφός. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων», υποστηρίζει, ενώ καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να απαιτήσει από την Ελλάδα να επιστρέψει στα 3 μίλια (!), που ορίζει η Λωζάνη.

«Το καθεστώς στη Θάλασσα των Νήσων (Αιγαίο) έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν ληφθεί ως βάση τα 3 μίλια χωρικά ύδατα. Η Τουρκία θα πρέπει επειγόντως να καλέσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καθεστώς της Λωζάνης, όπου τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια στο τη Θάλασσα των Νήσων, και να σεβαστεί το νόμο».

Μήνυμα στο στράτευμα από Ερντογάν

Η διοίκηση της 6ης Συνοριακής Ταξιαρχίας παρέλαβε σήμερα το νέο της λάβαρο σε μία εκδήλωση στην οποία παρέστη ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και οι αρχηγοί των 3 όπλων, ενώ μήνυμα απέστειλε μέσω του τηλεφώνου του Χουλουσί Ακάρ στους «αετούς» –όπως αποκαλούνται- των συνόρων, κι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το λάβαρο είναι μια αξία που κατέχει τη σημαντικότερη θέση μεταξύ των ιερών συμβόλων μας. Γνωρίζω ότι θα προστατεύσετε το λάβαρό σας», ανέφερε ενώ ευχήθηκε πολλές επιτυχίες στους αγώνες που δίνει ο στρατός του.

ΤουρκίαΛιβύηΤζιχάτ Γιαϊτζί