Πολιτική|07.11.2021 17:00

Αυτό είναι το think tank συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Το άνοιγμα στην κοινωνία με τη συμμετοχή καταξιωμένων προσώπων στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να κάνει πράξη ο Αλέξης Τσίπρας.

Τις επόμενες ημέρες η Κουμουνδούρου θα ανακοινώσει την συγκρότηση think tank του προέδρου του κόμματος, δηλαδή μία ομάδα συμβούλων με νέα πρόσωπα και “βαριά” βιογραφικά που θα πλαισιώσουν την υφιστάμενη ομάδα συμβούλων του με στόχο την προώθηση προτάσεων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την συγκρότηση αυτής της ομάδας ήδη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και πλέον το εγχείρημα θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή περίπου 30 συμβούλων που έχουν καταξιωθεί και διακριθεί στους τομείς τους. Με βάση τα όσα έχει αναφέρει ως τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αποκλείεται ορισμένα από τα νέα αυτά πρόσωπα να πλαισιώσουν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος ή και να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις σε μία αυριανή προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα απαρτίζεται αποκλειστικά με κομματικά στελέχη.

Μεταξύ των νέων προσώπων είναι ο αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Όθωνας Ηλιόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικής Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο εκπαιδευτικός και πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη,η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Διάνα Βουτυράκου, ο διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Νικόλας Φαραντούρης, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Άρις Καζάκος, ο καθηγητής Φυσικής Ecxeptional class του Πανεπιστημίου του Παρισιού Σταύρος Κατσανέβας, η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη Νατάσσα Ρωμανού, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, η νομικός με μεταπτυχιακό σε ευρωπαϊκό δίκαιο Ζωρζέττα Λάλη, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σοφία Βιδάλη και η Πολιτική Επιστήμων και Εμπειρογνώμων σε Θέματα Ασφαλείας και Δικαιοσύνης του Πανεπιστημίου του Essex Ντόρα Γιαννάκη.

Η ομάδα των νέων συμβούλων θα πλαισιώσει την υφιστάμενη ομάδα του Αλέξη Τσίπρα στην οποία συμμετέχουν ήδη μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Γιώργος Χουλιαράκης, Ακρίτας Καϊταντζής, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Τον συντονισμό του think tank θα αναλάβει ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου, σε συνεργασία με τον σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα για θέματα εκπαίδευσης Κώστα Γαβρόγλου και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Σημειωτέον πως οι σύμβουλοι του προέδρου θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση λύσεων που συνδέονται άμεσα με τις σύγχρονες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προκλήσεις συνεπεία της πανδημίας, αλλα και την κλιματική κρίση, την περιθωροποίηση της νεολαίας, τη λειτουργία των θεσμών και την κοινωνική συνοχή, την νέα ψηφιακή συνθήκη, τους τομείς της ενέργεια και της ανταγωνιστικότητας, τις νέες τεχνολογίες και την 4η βιομηχανική επανάσταση, τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας και την διατροφική αλυσίδα, ό,τι επομένως συνδέεται με τον σχεδιασμό για την “επόμενη μέρα”.

Όθωνας Ηλιόπουλος

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.  Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Είναι αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI) στο Παρίσι και Υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης και Αιμόστασης του Service d’Hematologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon στο Ανατολικό Παρίσι.

Συντονίζει την ερευνητική ομάδα Θρόμβωση και Καρκίνος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris V I) και ανάλογα ερευνητικά προγράμματα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι συγγραφέας πολλών πρωτότυπων επιστημονικών άρθρων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Συμμετέχει σε διεθνείς ομάδες ειδικών για την σύνταξη και εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών για την θεραπεία της θρόμβωσης.

Από τα ιδρυτικά μέλη της ένωσης France-Grece Solidarite pour la Sante και συμμετέχει στο πανεπιστημιακό κίνημα με την ενωτική αριστερή λίστα Reinventer l'Universite του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie και στο νοσοκομειακό κίνημα με το Mouvement de defense de l'hopital public. Συνδέεται με την CGT Ile de France και την League de Droit de l'Homme.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Επιβολής του Νόμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELEC). Προήχθη στο βαθμό της Υποστρατήγου τον Μάρτιο του 2015 και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Πέρασε το 2015, την πιο δύσκολη ίσως χρονιά για το προσφυγικό στην Ελλάδα, με μία βαλίτσα στο χέρι και έγινε γνωστή ως «η στρατηγός των προσφύγων» - ήταν, άλλωστε, η στρατηγός που ανέλαβε και έστησε τον μηχανισμό ταυτοποίησης προσφύγων ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες. Στη Λέσβο κατά την παρουσία της έγινε ρεκόρ ταυτοποιήσεων εκείνο το καλοκαίρι, καθώς κάθε μέρα ταυτοποιούνταν 7.000 άτομα. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, και συνηθίζει να λέει ότι «στόχος και πρόκληση είναι να μάθουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τους μετανάστες».

Δημήτρης Χριστόπουλος

Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών & καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συγγραφέας, δημόσιος διανοούμενος και ακτιβιστής των δικαιωμάτων - διατέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι (2016-2019), με συγγραφικό έργο που αφορά τη μετανάστευση, την ιδιότητα του πολίτη, τις μειονότητες και την λογοκρισία.

Κωστής Παπαϊωάννου

Είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες.. Ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μετείχε στο συντονισμό του Παρατηρητηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά: Από τον φασισμό στον μεταφασισμό, Η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά (Πόλις).

Διάνα Βουτυράκου

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ως μέλος κριτικής επιτροπής και η νεότερη ηλικιακά που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Από το 2009 έως σήμερα, ακούει ανελλιπώς το όνομα της από τα μεγάφωνα πανελληνίων και διεθνών διαγωνισμών ρομποτικής, για να παραλάβει βραβεία, ως αναγνώριση των κόπων της. Το 2016 ίδρυσε και έκτοτε ηγείται της Unique Minds, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που παρέχει ακαδημαϊκό προσανατολισμό σε μαθητές Λυκείου.

Σταύρος Κατσανέβας

Καθηγητης Φυσικης exceptional class του Πανεπιστημιου του Παρισιου (Universite de Paris) και Διευθυντης του Ευρωπαικου Κεντρου Βαρυτητας, European Gravitational Observatory (EGO) (2018-) οπου βρισκεται η βαρυντικη αντεννα Βιργκο. Εχει διατελεσει υποδιευθυντης του Εθνικου Ινστιτουτου Πυρηνικης και Σωματιδιακης Φυσικης του CNRS (Institut National de Physique des Particules et Physique Nucleaire (IN2P3/CNRS (2002-2012), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ASPERA, για το συντονισμό των Ευρωπαϊκών οργανισμών έρευνας Αστροσωματιδιακης Φυσικής (2006-2009), συνιδρυτης και πρωτος προεδρος της Ομοσπονδιας των Ευρωπαικων οργανισμων έρευνας για την Αστροσωματιδακη φυσικη (APPEC, Astroparticle Physics European Consortium) (2012-2014), διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής των Αστροσωματιδίων και Κοσμολογίας (APC) του l'IN2P3/CNRS-Universite de Paris, και συνδιευθυντής του Εργαστηρίου αριστειας Αστροφυσικής-Γεωφυσικής UnivEarths (2014-2017). Προηγουμενως, υπηρξε καθηγητης του Πανεπιστημιου της Λυων, επικουρος καθηγητης στο ΕΚΠΑ και ερευνητης στα εργαστηρια CERN, Fermilab. Εχει πανω απο 400 δημοσιευσεις.

Αρις Καζακος

Καθηγητής εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Νικόλας Φαραντούρης

Είναι διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών & Ανταγωνισμού και Διευθυντής του διεθνούς διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος & νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις δικαίου ενέργειας, περιβάλλοντος και ανταγωνισμού σε Λονδίνο, Νέα Υορκη, Βρυξέλλες και Αθήνα. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Ευρωπαϊκών Σπουδών και Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EUROGAS, της διεθνούς ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στις Βρυξέλλες.

Νατάσσα Ρωμανού

Είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κατάσταση των ωκεανών και τον κύκλο του άνθρακα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ. Υπήρξε συγγραφέας και κριτής των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ και είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΝΑΣΑ για τις Γεωεπιστήμες.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο την «Τεχνολογία Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος». Τα τελευταία χρόνια, είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος και διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Αγροδιατοφή».

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών, η περιβαλλοντική ανάλυση και παρακολούθηση, η μεταφορά και η τύχη οργανικών μικρο-ρυπαντών στο περιβάλλον, οι τεχνικές καθαρισμού του νερού, η εκτίμηση των επιπτώσεων από την τοξικότητα παρασιτοκτόνων και προϊόντων αποδόμησης τους. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 235 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και σε περισσότερα από 270 διεθνή συνέδρια.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (απότο 1979), της American Chemical Society (από το 1990), του Τμήματος Agrochemicals American Chemical Society (από το 1990), της International Association of Water Pollution Research and Control (από το 1992), της International Association of Analytical and Environmental Chemistry (από το 1993).

Σπύρος Κίντζιος

Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποκτήσει το διδακτορικό του από το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας και του Κέντρου Εφαρμογών Κυτταροβιολογικών Εφαρμογών (ΚΕΚΥΤΕ) του ΓΠΑ. Έχει δημοσιεύσει~130διεθνείς πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, πέντε διεθνή και τέσσερα ελληνικά βιβλία. Είναι κάτοχος τριών εθνικών και τριών διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε~40 διεθνή και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 200 πτυχιακές και μεταπτυχιακές μελέτες και 12 διδακτορικές διατριβές. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (ΕΓΑ), ιδρυτικό μέλος του Hellenic Biotechnology Cluster (HBio) καθώς και μέλος πολλών δημόσιων και κλαδικών επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζωρζέττα Λάλη

Νομικός με σπουδές στη Αθήνα και μεταπτυχιακά σε ευρωπαϊκό δίκαιο απο το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Εργάστηκε ως στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τομείς όπως η κοινωνική και εργασιακή πολιτική της ΕΕ, ελεύθερη κυκλοφορία νομικών και φυσικών πρόσωπων, διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, θεσμικά θέματα της ΕΕ. Υπήρξε μέλος του γραφείου της Επίτροπου Βάσως Παπανδρέου( 1989-1992) και κατέλαβε Διευθυντικές θέσεις στις Θαλασσιές Μεταφορές, στην Βιομηχανία ( αυτοκίνητα, φάρμακα, τρόφιμα, ιατρικά μηχανήματα, καλλυντικά και βιοτεχνολογία),στην Καινοτομία , στο πρόγραμμα Galileo και στην Ενέργεια.

Σοφία Βιδάλη

Η Σοφία Βιδάλη ειναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Τμημα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Με σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Bologna και στο Δ.Π.Θ.. δίδαξε επι σειρά ετών στο Δ.Π.Θ ως μέλος ΔΕΠ και σε άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο επιστημονικών συνεργασιών. Από το 2018 διευθύνει το ΜΠΣ για τη διαφθορά το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα στο Ε.Α.Π., είναι μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (www.eemeke.org). Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών ειδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (SPT/UΝ, ΕΕΔΑ, ΚΕΣΦ),επιστημονικών ομάδων μελέτης για την αντεγκληματική πολιτική (υπουργειο Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, ΟΚΑΝΑ κλπ), ειδικη σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικων Προστασίας του Πολίτη.  Εχει πλούσια δραστηριότητα ως συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και μελετών και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων, επιστημονικών εκδηλώσεων, ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλαδα και στο εξωτερικό.

Ντόρα Γιαννάκη

Είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Ασφάλειας & Δικαιοσύνης (MA Political Theory – University of Essex, MA Security & Justice – University of Leeds). Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και στο Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και εμπειρογνώμονας – εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για τη Νεολαία. Η κ. Γιαννάκη έχει λάβει μέρος, ως ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια, σε πληθώρα εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων με θέμα τη Νεολαία, την Ασφάλεια, την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (με έμφαση στην εκπαίδευση προσωπικού με αστυνομικά καθήκοντα).

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας