Πολιτική|08.11.2021 13:39

Νέα μέτρα - Οικονόμου: Παράθυρο για επέκταση και σε άλλους χώρους

Αλέξανδρος Διαμάντης

Παράθυρο για επέκταση των μέτρων κατά του κορονοϊού άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Αν χρειαστούν προσαρμογές και σε κάποιους άλλους χώρους είμαστε εδώ για να το εξετάσουμε, αλλά οι γενικές γραμμές της κατεύθυνσης είναι αυτές που έχουμε ξεκαθαρίσει όλο το προηγούμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνεργασία όλων μας, των ελεγκτικών μηχανισμών, της πολιτείας αλλά και της αγοράς για να εξακολουθήσει η οικονομία να λειτουργεί.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν υπάρχει lockdown στο τραπέζι για τον γενικό πληθυσμό, εντούτοις δεν είπε το ίδιο για τους ανεμβολίαστους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Όποια μέτρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκονται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας, κατόπιν εισηγήσεως και των ειδικών, θα έχουμε ανακοινώσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι κι εσείς όπως και η ελληνική κοινωνία ανησυχεί με την δυναμική εξελίξης της πανδημίας. Παρακολουθούμε τα δεδομένα εστιάζουμε στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο lockdown ανεμβολίαστων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάξεων

Την ίδια ώρα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για επίταξη ιατρών ή υπηρεσιών, λέγοντας ότι αν καταστεί αναγκαία θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα, έκλεισε οποιοδήποτε παράθυρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών: «Η υποχρεωτικότητα είναι ένα μέτρο που δεν εφαρμόζεται σε κάποιο κράτος στον κόσμο. Είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι τους θα προστατευτούν καλύτερα από τον κορονοϊό είτε με τα εμβόλια είτε με την τήρηση των μέτρων που αφορά στα συχνά διαγνωστικά τεστ».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε σωστή την επιλογή να μην κυρώσει η Ελληνική Βουλή τα τρία Μνημόνια με τους γείτονες. «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να ακυρώσουμε τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα είναι μία επιλογή που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής συμφωνίας», επισήμανε.

ΚορονοϊόςΓιάννης Οικονόμουνέα μέτρακυβερνητικός εκπρόσωποςεπίταξη