Πολιτική|09.11.2021 13:45

Μητσοτάκης σε ΚΟ ΝΔ: Όχι σε νέο lockdown και πυρά σε Τσίπρα

Αλέξανδρος Διαμάντης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokiniss/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokiniss/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokiniss/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokiniss/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokiniss/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokiniss/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ενώπιον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός -κι ενώ ισχύουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση- ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown, αναγνώρισε ότι η πανδημία επελαύνει και το σύστημα Υγείας πιέζεται, τόνισε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού χτυπά κυρίως τους ανεμβολίαστους και, τέλος, εξαπέλυσε τα πυρά τους προς τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα υγειονομικό εθνικό «σαμποτέρ»! Εκτενή αναφορά έκανε δε στην τρίτη δόση εμβολίου.

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown

«Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα τέταρτο ισχυρό κύμα, ένα κύμα το οποίο δυστυχώς επιφέρει και απώλειες στη χώρα μας αυτή τη φορά όμως πρόκειται για ένα κύμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς το εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας κάνει τη διαφορά είναι αυτό το οποίο αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση μεταξύ των πολλών μολύνσεων με τις βαριές νοσηλείες. Είναι αυτό που δίνει περιθώρια καλύτερης διατάξεις του εθνικού συστήματος υγείας είναι αυτό που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία  να λειτουργεί», είπε αρχικά και στην συνέχεια περιέγραψε τις τέσσερις βασικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε:

  • δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς
  • αν εμβολιαστεί πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού αλλά κυρίως με πολλά τεστ. Η χώρα μας σήμερα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των ημερήσιων τεστ που διεξάγει

Η διαρκής ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας ειδικά στις περιφέρειες. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο σύστημα υγείας εκεί που υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγοι παθολόγοι εφόσον χρειαστεί θα επιταχθούν και υπηρεσίες και προσωπικό και υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα ώστε τα όποια κενά να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό

Και τέταρτον προφανώς είναι η συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών, στο τέταρτο κύμα απαντάμε με μία έξαρση εμβολιασμών. Πάντως παραδέχτηκε ότι «έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», εντούτοις σημείωσε ότι υπάρχει κι αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας. Ειδικότερα, εξήγησε ότι  μόνο τις τελευταίες μέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για πρώτη δόση και σχεδόν 300.00 για την αναμνηστική δόση. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον πρωθυπουργό η τρίτη δόση θα κλείσει τις οποίες ρωγμές ανοίγονται στο τείχος ανοσίας.

Τρίτη δόση εμβολίου – Μητσοτάκης: Θα κλείσει τις ρωγμές στο τείχος ανοσίας

Την ίδια ώρα επανέλαβε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η τρίτη αναμνηστική δώσει ειδικά σε συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. «Είναι σημαντικό οι συμπολίτες μας που έκαναν την πρώτη και την δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη γιατί θα ενισχύσουν συνολικά την ανοσία μας και θα μειώσουν την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας», είπε με νόημα ενώ ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται η προσωπική ευαισθητοποίηση όλων για να ξεπεραστεί το νέο κύμα. «Πιστεύω ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται θετικά στις πρόσφατες οδηγίες της πολιτείας. Αυτό το αποδεικνύουν οι σχεδόν 100.000 ελέγχει οι οποίοι έγιναν τις τελευταίες ημέρες όμως καμία κρατική κινητοποίηση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα χωρίς την προσωπική ευαισθητοποίηση και αυτή είναι που πρέπει να επιστρατεύσουμε ξανά», είπε.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι έχουμε 64 βαριά διασωληνωμένους σε 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμένους, δηλαδή ένας για κάθε 100.000 και κατά κανόνα όλοι είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα αλλά υπερήλικες. «Αντί να ζητάμε έναν αστυνομικό δίπλα μας είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φυλακές της υγείας μας και της υγείας των γύρων μας, και αυτό το μήνυμα σας ζητώ να μεταφέρετε τις περιφέρειες σας γιατί όπως σας είπα αυτό που με πληγώνει περισσότερο από το λάθος, τον φόβο ή την λάθος άποψη είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος», επισήμανε κάτω από τα χειροκροτήματα των «γαλάζιων» βουλευτών.

Για την οικονομία

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στα οικονομικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Σήμερα οι πολίτες έχουν μικρότερα βαρύ πληρώνουν λιγότερους φόρους λιγότερο και ΕΝΦΙΑ, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους.», είπε αρχικά συμπληρώνοντας ότι η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί ενώ αυξάνεται έστω και οριακά ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινήθηκε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο έφτασε τα 42 εκατομμύρια € για την προάσπιση της υγείας αλλά κυρίως για την στήριξη του κόσμου της εργασίας το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσον δεν δούλευαν κάλυψε τα ενοίκια ανέστειλε τις οφειλές των επιχειρήσεων άνοιξε τα ταμεία του για την εβραϊκή τους χρηματοδότηση μέσω της επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Έτσι οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες», σημείωσε.

«Από αδύναμος κρίκος γίναμε πρωταγωνιστές»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης έγινε πρωταγωνιστής και από παρατηρητής της Μεσογείου έγινε κόμβος ισχύος». Ειδικότερα εκτός από το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κλειδί ήταν σύμφωνα με τον ίδιο  ότι  η κυβέρνηση καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. «Το συναίσθημα του μέσου έλληνα πιστεύω ότι σήμερα έχει αλλάξει πιστεύω ότι νιώθει ισοτίμως πολίτης του κόσμου ταξιδεύοντας εκτός συνόρων και υπερήφανους πατριώτης όπου κι αν βρίσκεται γιατί η χώρα μας έχει ανακτήσει το κύρος της διεθνώς και έχει αναβάθμιση ουσιαστικά την θέση της στην περιοχή», είπε.

Η Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή θωρακίζει την εθνική μας άμυνα κάνοντας ταυτόχρονα ένα πρώτο βήμα προς την ευρωπαΐκή στρατηγική αυτονομία. «Είναι μια συμφωνία η οποία ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη αλλά γίνεται ταυτόχρονα και ασπίδα της ελληνικής διπλωματίας. Αυτή η ελληνική διπλωματία η οποία ξετυλίγει τους στόχους της μέσα σε συνθήκες ειρήνης με όλα τα γειτονικά κράτη και όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Επεκτείνεται το πάτημα της ελληνικής διπλωματίας σε περιοχές όπου ήμασταν απόντες όπως η ανατολική Αφρική η Ασία και ταυτόχρονα βέβαια ενισχύουμε και θωρακίζουμε την στρατηγική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα όσα συνέβησαν σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο αυτό το διάστημα πιστεύω ότι όλη οι καλόπιστοι πολίτες θα αναγνωρίσουν ότι είναι σημαντικά», είπε.

Επίθεση σε Τσίπρα

Τέλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «σαμποτέρ». Έκανε, δε, λόγο για λαϊκίστικη μηδενιστική και σπασμωδική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είχα τονίσει και παλαιότερα ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίσει πολιτισμικό ηθικό αξιακό αισθητικό και πολιτικό χάσμα. Και δυστυχώς η εκτίμησή μου εκείνη δικαιώνεται κάθε μέρα. Πρόκειται για το κόμμα του ψέματος που λέει όχι σε όλα κενές το τίποτα. Και εξελίσσεται σε υγιειονομικό εθνικό σαμποτέρ», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα ποτέ διαφωνώντας με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και πότε φλερτάροντας με τους αντί εμβολιαστείς με το δήθεν επιχείρημα το οποίο ακούσαμε σήμερα ότι είναι ταχα ρατσιστικό να μιλάμε για πανδημία αν εμβολιαστούν όταν το 40% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί. «Αυτό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν όλοι οι αντί εμβολιαστείς. Θα περίμενα από τον κύριο Τσίπρα να πάρω να λέει μονότονα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το πόσο πιθανό είναι αν αρρωστήσει κανείς να καταλήξει σε μεθ ή ακόμη πιο τραγικό να χάσει τη ζωή του αν είναι ανεμβολίαστο σε σχέση με το αν είναι εμβολιασμένος», προσέθεσε.

Κλείνοντας, δε, την ομιλία του επιχείρησε να απαντήσει στην υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του όρου προοδευτική διακυβέρνηση:  «Προοδευτικό είναι το gov. gr που εξυπηρετεί τον πολίτη προοδευτικό, είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα διπλασιασμένο που θα εισπράξουν σε λίγο οι πιο αδύναμοι προοδευτικό, είναι να μειώνεις την ανεργία, να δημιουργείς περισσότερες δουλειές και  να μειώνεις τελικά τις ανισότητες.  Οι πράσινες πολιτικές είναι προοδευτικές όχι η υπεράσπιση του πολίτη.  Προοδευτικό να μειώνεις τους φόρους να φέρεις ξένα κεφάλαια. Αυτά είναι προοδευτικές πολιτικές για να πάψουν επιτέλους σε αυτή τη χώρα να χάνουν το νόημά τους οι λέξεις και πάνω απ' όλα προοδευτικό είναι να υπερασπίζεσαι και να αναδεικνύεις περήφανα την χώρα σου στον κόσμο. Αυτή είναι προοδευτική πολιτική και αυτή ακολουθεί η δικιά μας παράταξη η Νέα Δημοκρατία».

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑνέα μέτραΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηlockdown