Πολιτική|28.01.2019 08:01

H ώρα της αναδιανομής: Τι σχεδιάζουν Τσίπρας-κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Και τώρα, αναδιανομή. Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του νέου κυβερνητικού αφηγήματος όπως θα ξεδιπλωθεί μέχρι τις εκλογές, για τις οποίες το Μαξίμου επιμένει ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού σε αυτήν τη φάση δεν σχετίζονται με τις μετρημένες, όπως φαίνεται, αντικαταστάσεις υπουργών, ούτε με το πώς οι ΑΝΕΛ θα διατηρήσουν ή όχι την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου προσώρας δεν έχει συζητήσει για το ποια πρόσωπα θα καλύψουν τα δύο-τρία κενά στο κυβερνητικό σχήμα όταν θα αποχωρήσουν οι Κ. Νοτοπούλου και Ν. Ηλιόπουλος, και ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή είναι μια εξέλιξη που θα έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην ελληνική έκδοση του «Economist» επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως το 2019 θα είναι το έτος ανάταξης της οικονομίας, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει εμβληματικό χαρακτήρα και σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς θετικών παρεμβάσεων στον τομέα της οικονομίας.

«Δομικό στοιχείο της δικής μας στρατηγικής είναι η αναδιανομή» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με αναφορές στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και «φυσικά την αύξηση των μισθών». Γι’ αυτό και επισημαίνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ακόμη πιο τολμηρά βήματα. Γνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι μια οικονομία που βασίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και πρέπει διά της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος να ενισχυθεί».

Ιστορική χρονιά

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το 2019 θα είναι μία ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας. Το Μαξίμου φαίνεται να πιστεύει ότι οι πολίτες πριν από τις κάλπες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν πεπραγμένα. Και να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα σε ύφεση και επιθυμεί να την οδηγήσει στην κανονικότητα μέσω της δίκαιης ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει παράλληλα το αφήγημα για τη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού πόλου. Το προσκλητήριο έγινε προ δεκαπενθημέρου με αφορμή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, παράλληλα με παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής.

Ομιλία Απόψε ο πρωθυπουργός μιλά, άλλωστε, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας θα τονίσει γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να πει «όχι» στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά οπισθοδρόμηση, και θα αναφέρει τι πρέπει να γίνει απέναντι στην πρόκληση των ευρωεκλογών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στη διάρκειά της θα προβληθούν δηλώσεις προσωπικοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.

Εχει ενδιαφέρον πως στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να μετάσχουν και προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η παρουσία τους εκεί αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας ελληνικής προοδευτικής συμμαχίας.

Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης

Τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ προτείνουν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ. Με κοινή τους δήλωση τονίζεται ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».