Πολιτική|28.01.2019 08:04

Η ΝΔ επιστρέφει στα θέματα της καθημερινότητας

Σπύρος Μουρελάτος

Δομική αντιπολίτευση, με επίκεντρο την οικονομία, την ασφάλεια και τους θεσμούς, αλλά και εξειδίκευση του «γαλάζιου» προγραμματικού λόγου με έμφαση τις επόμενες εβδομάδες στην Υγεία, εν όψει της μεγάλης εκδήλωσης που προγραμματίζεται στα μέσα Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει ο πολιτικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, την επόμενη της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ημέρα.

Μολονότι η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον «εθνικά επιζήμιο», όπως τον ονομάζει, συμβιβασμό και πέραν του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ εξετάζει τρόπους άμβλυνσης των αμφιλεγόμενων διατάξεών του, όπως τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα, το χθεσινό άρθρο του προέδρου του κόμματος στην ελληνική έκδοση του«Economist»κωδικοποιεί τις «γαλάζιες» κυβερνητικές προτεραιότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την οικοδόμηση ενός λιτού και αποτελεσματικού κράτους. «Το μεγάλο στοίχημα είναι η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει σελίδα μετά την επικράτηση του λαϊκισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα γυρίσει σελίδα»

Εντός της εβδομάδας αναμένεται εκτός απρόοπτου και ο μίνι εσωτερικός ανασχηματισμός, καθώς τόσο οι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Νίκος Ρωμάνος, όσο και οι γραμματείς Βασίλης Σπανάκης, Ζωή Ράπτη, Τάσος Γαϊτάνης, Νίκος Κωστόπουλος, Βασίλης Ξυπολυτάς και Γιάννης Καλλιάνος κατέρχονται ως υποψήφιοι στους τομείς της Β’ Αθηνών και εγκαταλείπουν βάσει των προεδρικών οδηγιών την κομματική τους ιδιότητα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τη Σοφία Ζαχαράκη, που παραμένει στη θέση της, καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Ψηφοδέλτια

Αλλωστε ο χρόνος κυλά αντίστροφα και για τις ανακοινώσεις των ονομάτων νέων υποψηφίων για τα εθνικά ψηφοδέλτια, αρκετοί εκ των οποίων θα σηματοδοτούν το πολιτικό άνοιγμα του κόμματος στους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, μάχη που, όπως εκτιμούν στο Μοσχάτο, θα «ξεκλειδώσει» τη «γαλάζια» αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η «στιβαρή», όπως χαρακτηρίζεται, στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό δεν αφήνει ρεαλιστικές ελπίδες για δημιουργία υπολογίσιμων σχηματισμών σε όσους κινούνται στις δεξιές παρυφές της.

Το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική έκδοση του «Economist» κωδικοποιεί τις «γαλάζιες» προτεραιότητες

Εν τω μεταξύ, ο «πόλεμος της καθημερινότητας» εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστο πρόταγμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια -το επόμενο Σαββατοκύριακο προγραμματίζει περιοδεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και θα μεταβεί σε Λαμία και Καρπενήσι- ενώ θα ενταθεί αρχής γενομένης από αυτήν την εβδομάδα το μοτίβο των αιφνιδιαστικών επισκέψεών του σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου και χώρους εργασίας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία