Πολιτική|11.11.2021 15:20

Μύλος στο ΚΙΝΑΛ για τους Ποινικούς Κώδικες: Ο Λοβέρδος κόντρα στη γραμμή του κόμματος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τα μαχαίρια έχουν βγει στο Κίνημα Αλλαγής, με τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Νάντια Γιαννακοπούλου να ανάβουν τη… σπίθα, την στιγμή που ακόμα οι υποψήφιοι «τσακώνονται» για το debate.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει (επί της αρχής) τους νέους Ποινικούς Κώδικες ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν «παρών», διαφωνώντας με συγκεκριμένα άρθρα. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν η Νάντια Γιαννακοπούλου (η οποία στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο στη μάχη για την ηγεσία) αποφάσισε να αποσυρθεί από εισηγήτρια επί του νομοσχεδίου (ήδη από τις συνεδριάσεις των επιτροπών), καθώς διαφωνούσε με τη στάση του κόμματος. Τη θέση της, μάλιστα, πήρε αρχικά ο Ιλχάν Αχμέτ και σήμερα ο Γ. Μουλκιώτης.

Και βέβαια το σκηνικό συμπληρώθηκε με τον Βασίλης Κεγκέρογλου (της επιρροής Παπανδρέου) να εκδίδει ανακοίνωση υπό την «ομπρέλα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε αυτή ουσιαστικά επιχειρεί να αποδομήσει όσα ισχυρίζεται η πλευρά Λοβέρδου, καταγγέλλοντας την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης! Παράλληλα, αναφέρει ότι η απόφαση για το «παρών» αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της ΚΟ: «Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο «τιμωρητικό», αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. «Εργαλείο» του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται «μπαλώματα», αλλά αντεγκληματική πολιτική. «Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μάχη για την… τηλεμαχία

Την ίδια ώρα, σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η ΕΔΕΚΑΠ για την διεξαγωγή του περιβόητου debate. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε στο OPEN ότι χθες έλειπε ο εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός σαμποτάρει τη διαδικασία. «Είναι πολύ αρνητικό να συζητάμε για διαδικαστικά ενώ υπάρχουν πολιτικά θέματα. Θεωρώ ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει και να είναι ανοιχτός. Δεν ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα για να τσακωνόμαστε γι αυτά τα θέματα και δυστυχώς από την πλευρά μίας υποψηφιότητας υπάρχει μία δυστροπία. Απ' ότι μαθαίνω. Δεν λέω ονόματα. Είχαν καταλήξει λέει προχθές. Από την πλευρά αυτού του υποψηφίου ζητήθηκε αναβολή για χθες. Χθες δεν προσήλθε και παραμένει σε εκκρεμότητα. Τα ίδια Παντελάκι μου, τα ίδια Παντελή μου. Δεν μπορώ άλλο. Σήμερα ελπίζω να τελειώσει», υπογράμμισε.

Παύλος ΓερουλάνοςΠαύλος ΧρηστίδηςΕκλογές ΚΙΝΑΛΑνδρέας ΛοβέρδοςΓιώργος ΠαπανδρέουΒασίλης ΚεγκέρογλουΧάρης ΚαστανίδηςΚίνημα Αλλαγής